Pieczony omlet z brokułem gałązkowym, szpinakiem, cukinią i serem feta

Omlety to doskonałe dania na śniadanie, nawet na obiad lub kolację. Zależy co dodamy do omletu to otrzymamy lekką lub też bardziej sytą wersję dania.
Skoro mamy jesień to u mnie podstawą są dania z sezonowymi warzywami. Mam wspaniałe sąsiedztwo Gospodarstwo Majlertów czy Rysiny, gdzie są pyszne warzywa i owoce.
Brokuł gałązkowy lubię i kupuje o tej porze roku bo jest prosto z pola. Szpinak i cukinia podobnie. Tak powstał pomysł na omlet pieczony z warzywami: brokułem gałązkowym, szpinakiem, cukinią, z dodatkiem sera feta. Był doskonałe, syty, idealny na ciepłe śniadanie czy kolację o tej porze roku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki  dla 2 osób:

4 duże jajka,

Pęczek  brokuła gałązkowego,

1/2 średniej żółtej lub zielonej cukinii,

Garść szpinaku,

Szalotka,

Ząbek czosnku,

150 g sera feta,
1 łyżka masła klarowanego lub oliwa,

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.Na patelni ( taka, którą można dać do piekarnika lub naczynie żaroodporne) rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę pokrojoną w kostkę, wyciśnięty czosnek, brokuły, cukinię pokrojoną w kostkę i smażymy około 4 minuty. Dodajemy szpinak i smażymy chwilę.  Dodajemy sól, pieprz do smaku.

Jajka ubijamy i wlewamy na patelnię. Dodajemy ser feta w kostce i podsmażamy około 2 minuty.

Wkładamy patelnię do nagrzanego piekarnika pieczemy około 15-20 minut aż omlet będzie rumiany.

Podajmy z sałatką z pomidorów z cebulką, oliwą, octem jabłkowym lub inną ulubioną sałatką.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.