Omlety to doskonałe dania na śniadanie, nawet na obiad lub kolację. Zależy co dodamy do omletu to otrzymamy lekką lub też bardziej sytą wersję dania.
Skoro mamy jesień to u mnie podstawą są dania z sezonowymi warzywami. Mam wspaniałe sąsiedztwo Gospodarstwo Majlertów czy Rysiny, gdzie są pyszne warzywa i owoce.
Brokuł gałązkowy lubię i kupuje o tej porze roku bo jest prosto z pola. Szpinak i cukinia podobnie. Tak powstał pomysł na omlet pieczony z warzywami: brokułem gałązkowym, szpinakiem, cukinią, z dodatkiem sera feta. Był doskonałe, syty, idealny na ciepłe śniadanie czy kolację o tej porze roku.

Składniki dla 2 osób:
4 duże jajka,
Pęczek brokuła gałązkowego,
1/2 średniej żółtej lub zielonej cukinii,
Garść szpinaku,
Szalotka,
Ząbek czosnku,
150 g sera feta,
1 łyżka masła klarowanego lub oliwa,
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Na patelni ( taka, którą można dać do piekarnika lub naczynie żaroodporne) rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę pokrojoną w kostkę, wyciśnięty czosnek, brokuły, cukinię pokrojoną w kostkę i smażymy około 4 minuty. Dodajemy szpinak i smażymy chwilę. Dodajemy sól, pieprz do smaku.Jajka ubijamy i wlewamy na patelnię. Dodajemy ser feta w kostce i podsmażamy około 2 minuty.
Wkładamy patelnię do nagrzanego piekarnika pieczemy około 15-20 minut aż omlet będzie rumiany.
Podajmy z sałatką z pomidorów z cebulką, oliwą, octem jabłkowym lub inną ulubioną sałatką.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz