Kanapki ala tosty francuskie z czerstwego chleba z warzywami i guacamole

Jeśli macie czerstwy chleb i zamierzacie go wyrzucić, to nie róbcie tego. Nie powinno się wyrzucać jedzenia. Zawsze możną znaleźć sposób na jego wykorzystanie. Możną np.. wcześniej zamrozić chleb i potem podgrzać w piekarniku i będzie jak świeży lub zrobić z niego ciepłe kanapki ala tosty francuskie. Chleb zamoczony w jajku i usmażony jest bardzo smaczny. Można go zjeść z konfiturą, na słodko lub tak jak ja dzisiaj z warzywami i serem. Do tego zrobiłam guacamole i była pyszna kolacja.

Ja staram się nie wyrzucać jedzenia, moja Babcia powtarzała mi często, że to grzech wyrzucać jedzenie bo jest tyle ludzi, którzy nie mają co jeść. Sama przeżyła wojnę i to też nauczyło ją szanowania jedzenia a szczególnie chleba.

DSC_0927

Składniki na 2 sztuki:

4 kromki pieczywa (czerstwego),

1 jajko,

1 łyżka mleka,

olej rzepakowy do smażenia,

20 dag sera mozarella,

pomidor, papryka, sałata, cebula

guacamole

Wykonanie:

Jajko roztrzepujemy w misce z łyżką mleka. Nagrzewamy patelnię z olejem, następnie każdą kromkę pieczywa maczamy z obu stron w jajku i wykładamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron około minuty – tak, by tost się ładnie zarumienił. Przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Następnie przygotowujemy kanapki – nakładamy na kromki chleba ser mozarella, plasterki papryki, pomidora, cebulki ….co tam mamy i lubimy.

Wcześniej nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i podgrzewamy kanapki.

Podajemy z guacamole lub innym sosem.

DSC_0913 DSC_0926

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.