Pieczona dynia, faszerowana pieczarkami ze szpinakiem

Doskonała dynia zapieczona z farszem z pieczarek i szpinaku. Jest doskonała na obiad jak też na kolację. Dyń mamy teraz pod dostatkiem więc zachęcam do zrobienia takiego dania bo jest i kolorowe i pyszne.
Najlepsza jest taka dynia zaraz po upieczeniu ale na zimno też dobrze smakuj.

Składniki:

1 dynia piżmowa średniej wielkości,

200 g pieczarek,

200 g szpinaku,

Ząbek czosnku,

Sól, pieprz,

100 g sera feta,

Granat, kolendra, natka pietruszki

Łyżeczka suszonego lub świeżego tymianku.

Wykonanie:

Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki.
Szpinak myjemy i suszymy.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub oliwę, dodajemy pieczarki  i czosnek wyciśnięty. Dusimy około 7 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy szpinak i dusimy jeszcze aż szpinak będzie miękki. Doprawiamy solą i pieprzem.

Dynię piżmową przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, tą część gdzie wyjęliśmy pestki. Dodajemy na tą część farsz z pieczarek, nacinamy resztę dyni w kratkę i skrapiamy oliwą.

Pieczemy  około 30 minut w 180 stopniach. Na koniec dajemy pokruszoną  fetę i pieczemy jeszcze 5 minut.
Posypujemy  gotowe natka, kolendra, granatem, co tam mamy i gotowe.

Podajemy na ciepło lub zimno z  sosem jogurtowo-czosnkowym.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.