Przepis na zielone Pesto z bazylii już podawałam na blogu przy grzankach z pesto i kurkami. Jest to pyszna potrawa, która wykorzystuję na wiele sposobów – podaję np. z makaronem, ale bardzo smakują nam ciepłe kanapki z pieczywem pokrytym Pesto.
Jak już pisałam na facebooku parę godzin w poprzednią sobotę spędziłam z córką w gospodarstwie rolnymPaństwa Majlertów na Płudach. Poza sporym zapasem dyni, szpinaku i rukoli przywiozłyśmy też dużo natki pietruszki.
Mąż wykonał wariację na temat pesto . Okazało się przepyszne i spory zapasik jest w naszej lodówce na różne okoliczności.
Składniki:
2 spore pęczki zielonej pietruszki
trochę innej zieleniny ( dodaliśmy parę liści bazylii, duży liść mangold, garść rukoli)
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki pestek dyni
4 łyżki tartego parmezanu
4 ząbki czosnku
Sól
Oliwa z oliwek
Wykonanie
Wszystkie składniki wkładamy do blendera. Siekamy do skutku, oliwę dodajemy stopniowo, tak aby uzyskać pastę. Tak przygotowane pesto przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce, do 2 tygodni.
Polecam wykorzystać je zarówno do makaronów, grzanek czy innych dań i przekąsek.
dziś robie:)
cudowne jest takie pesto!
potwierdzam 🙂
Pietruszka świetny pomysł nie tylko ze względu na smak, ale także ze względów zdrowotnych, przekonaj się tutaj:
http://www.udietetykow.pl/pesto-presto/