Tradycja, to jest tradycja. Paszteciki z ciasta drożdżowego z kiszoną kapustą i grzybami to jest comfot food w dzisiejszych czasach. Do tego czysty, pyszny barszczyk
Lubimy takie smaczki i zachęcamy to zrobienia w Święta.
Ciasto:
350 g mąki pszennej 550,
20 g świeżych drożdży,
1 łyżeczka soli,1 łyżeczka cukru,
95 g miękkiego masła,
2 jajka,
250 ml ciepłego mleka
Nadzienie:
400 g pieczarek,
1 cebula,
700 g kapusty kiszonej
Sól, pieprz
2 łyżki masła
1 jajko, 2 łyżki mleka do smarowania
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleka z cukrem, 1 łyżką mąki i szczyptą soli. Przykrywamy i zostawiamy aby popracowały.
W między czasie lub wcześniej przygotowujemy farsz.
Kapustę kiszoną zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, 3-4 ziela angielskiego i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy kapustę, studzimy i kroimy ją drobno.
Pieczarki myjemy i kroimy na małe kawałki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż pieczarki będą lekko zarumienione.
Farsz pieczarkowy mieszamy z kapustą, doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy ciasto
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy 2 jajka, mleko, zaczyn z drożdży, roztopione masło i wyrabiamy ciasto około 10 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, podsypaną mąką i wyrabiamy chwilę.
Z gotowego ciasta formujemy/wałkujemy prostokąt – 35/50.
Prostokąt cielimy na 4 równe części.
Następnie na brzegach prostokąta ( wzdłuż) układamy paskami farsz z kapusty i pieczarek. Zwijamy w rulon.
Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, przenosimy ruloniki ciasta drożdżowego na blachę, układamy łączeniem do spodu. Kroimy na mniejsze kawałki i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Wyrośnięte paszteciki smarujemy jajkiem, posypujemy ziarnami siemienia lnianego, sezamem czarnym, biały, kminkiem.
Pieczemy około 30 minut. Wyjmujemy, studzimy i dzielimy na mniejsze kawałki. Podajemy najlepiej z czystym barszczem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz