Paszteciki drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami


Tradycja, to jest tradycja. Paszteciki z ciasta drożdżowego z kiszoną kapustą i grzybami to jest comfot food w dzisiejszych czasach. Do tego czysty, pyszny barszczyk
Lubimy takie smaczki i zachęcamy to zrobienia w Święta.

Ciasto:

350 g mąki pszennej 550,

20 g świeżych  drożdży,

1 łyżeczka soli,1 łyżeczka cukru,

95  g  miękkiego masła,

2 jajka,

250 ml ciepłego mleka

Nadzienie:

400 g pieczarek,

 1  cebula,

700  g kapusty kiszonej

Sól, pieprz

2 łyżki masła

1 jajko,  2 łyżki mleka do smarowania

 Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleka z cukrem, 1 łyżką mąki  i szczyptą soli. Przykrywamy i zostawiamy aby popracowały.

W między czasie lub wcześniej przygotowujemy farsz.

Kapustę kiszoną   zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, 3-4 ziela angielskiego i gotujemy do miękkości.  Po ugotowaniu  odcedzamy kapustę, studzimy i kroimy ją drobno.

Pieczarki myjemy i  kroimy na małe kawałki.

Cebulę kroimy  w drobną kostkę i dusimy  na maśle. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż pieczarki będą lekko zarumienione.

Farsz pieczarkowy  mieszamy z kapustą, doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowujemy ciasto

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy  2 jajka,  mleko, zaczyn z drożdży, roztopione masło  i wyrabiamy ciasto około 10 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, podsypaną  mąką i wyrabiamy chwilę.
Z gotowego ciasta formujemy/wałkujemy   prostokąt – 35/50.
Prostokąt cielimy  na 4 równe części.

Następnie na brzegach  prostokąta ( wzdłuż) układamy paskami farsz z kapusty i pieczarek. Zwijamy w rulon.

Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, przenosimy ruloniki ciasta drożdżowego na blachę, układamy łączeniem do spodu. Kroimy na mniejsze kawałki i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Wyrośnięte paszteciki smarujemy jajkiem, posypujemy ziarnami siemienia lnianego, sezamem czarnym, biały, kminkiem.
Pieczemy około 30 minut. Wyjmujemy, studzimy i dzielimy na mniejsze kawałki. Podajemy najlepiej z czystym barszczem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.