Czy lubicie wytrawne pancakes, czy tylko w wersji na słodko ? Ja lubię je i w takiej i takiej wersji chociaż przyznam się, że chyba wytrawna wersja jest mi bliższa. Jak byłam na Cyprze, gdzie ser Halloumi się robi, to podaje i jada się go w różnych wersjach. Był też podany na śniadanie z pancakes ale z takimi bez dodatków. Pomyślałam, że zrobię z cukinią i koperkiem bo wtedy będą miały ciekawy smak. Były bardzo dobre w tej wersji.
Składniki na około 8 sztuk
1 szklanka mąki orkiszowej typ 650,
2 jajka,
1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 średniej cukinii startej na grubych oczkach,
Łyżka pokrojonego koperku,
Sól, pieprz,
Olej do smażenia,
ser Halloumi
Wykonanie
Do miski przesiewamy mąkę dodajemy jogurt, jajka, proszek do pieczenia, sól i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy startą cukinię, koperek i mieszamy do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany więc w razie potrzeby dodajmy jeszcze trochę mąki lub jogurtu.
Zostawiamy chwilę.
Na patelni rozgrzewamy olej (ogień nie może być zbyt mocny aby racuchy mogły urosnąć ale musi być rozgrzany) i wlewamy łyżką ciasto – wielkość może być dowolna, ja lubię małe racuchy więc na porcję daję 1 1/2 łyżki.
Smażymy z jednej strony i delikatnie szeroką szpatułką odwracamy na drugą stronę – też smażymy aż będą rumiane.
W tym samy czasie grillujemy/smażymy ser Halloumi.
Gotowe placuszki przekładamy na przemian z serem Halloumi i podajemy z sałatką, pomidorami co tam lubimy.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz