Pancakes wytrawne z cukinią i serem Halloumi


Czy lubicie wytrawne pancakes, czy tylko w wersji na słodko ? Ja lubię je i w takiej i takiej wersji chociaż przyznam się, że chyba wytrawna wersja jest mi bliższa. Jak byłam na Cyprze, gdzie ser Halloumi się robi, to podaje i jada się go  w różnych wersjach. Był też podany na śniadanie z pancakes ale z takimi bez dodatków. Pomyślałam, że zrobię z cukinią i koperkiem bo wtedy będą miały ciekawy smak. Były bardzo dobre w tej wersji. 

Składniki na około 8 sztuk

1 szklanka mąki orkiszowej  typ 650,

2 jajka,

1/2 szklanki jogurtu naturalnego,

½ łyżeczki proszku do pieczenia,

1/2 średniej cukinii startej na grubych oczkach,

Łyżka pokrojonego koperku,

Sól, pieprz,

Olej do smażenia,

ser Halloumi

Wykonanie

Do miski przesiewamy mąkę  dodajemy jogurt, jajka, proszek do pieczenia, sól  i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy startą  cukinię, koperek i mieszamy do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany więc w razie potrzeby dodajmy jeszcze trochę mąki lub jogurtu. 
Zostawiamy chwilę.
Na patelni rozgrzewamy olej (ogień nie może być zbyt mocny aby racuchy mogły urosnąć ale musi być rozgrzany) i wlewamy łyżką ciasto – wielkość  może  być dowolna,  ja lubię małe racuchy więc na porcję daję 1 1/2  łyżki. 

Smażymy z jednej  strony i delikatnie  szeroką szpatułką odwracamy na drugą stronę – też smażymy aż  będą rumiane. 
W tym samy czasie grillujemy/smażymy ser Halloumi. 
Gotowe placuszki przekładamy na przemian z serem Halloumi i podajemy z sałatką, pomidorami co tam lubimy.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.