Pancakes z mąki orkiszowej z owocami

Delikatne, mięciutkie i pyszne placuszki, nazywane w Ameryce pancakes. 
Są idealne  na śniadanie jak też na deser. Dzisiaj u mnie  są z  jasnej mąki orkiszowej, która jest zdrowsza od typowej pszennej.
Można podać je z gęstym jogurtem naturalnym i owocami a dodatkowo polać miodem lub syropem klonowym. U mnie były bez cukru, tylko z cukrem waniliowym. 

Składniki na około 10 sztuk

200 ml kefiru,

1 szklanka mąki orkiszowej  typ 650,

2 jajka

½ łyżeczki proszku do pieczenia,

1 mały cukier waniliowy,

Olej do smażenia

borówka amerykańska i inne owoce,

Jogurt naturalny, 

Wykonanie

Do miski przesiewamy mąkę  dodajemy kefir, jajka, proszek do pieczenia i wszystkie składniki dokładnie mieszamy trzepaczką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany więc w razie potrzeby dodajmy jeszcze trochę mąki lub kefiru. 
Zostawiamy chwilę.

Na patelni rozgrzewamy olej (ogień nie może być zbyt mocny aby racuchy mogły urosnąć ale musi być rozgrzany) i wlewamy łyżką ciasto – wielkość  może  być dowolna,  ja lubię małe racuchy więc na porcję daję 2 łyżki. 

Smażymy z jednej  strony i delikatnie  szeroką szpatułką odwracamy na drugą stronę – też smażymy aż  będą rumiane. Podajemy z  borówką amerykańską lub innymi sezonowymi owocami.
Możemy polać  miodem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.