Owsianka z karmelizowanymi, cynamonowymi gruszkami

Jak nastają jesienno-zimowe  chłody to na śniadania serwuje zazwyczaj coś ciepłego. Owsianka, jaglanka, jajka w różnych wersjach.
Dzisiaj propozycja na owsiankę z dodatkiem karmelizowanych gruszek z cynamonem i płatkami migdałów. Gruszki w takiej wersji są aromatyczne, mięciutkie i idealnie razem z ciepłą owsianką rozgrzewają o poranku. Gruszki w sezonie jesienno-zimowym są pod dostatkiem więc zachęcam do robienia. W takiej samej wersji z cynamonem w maśle można robić jabłka. 

Składniki na 2 porcje:

1/2 szklanki płatków owsianych,

1 ½ szklanki mleka,

2 gruszki,

2  płaskie łyżki masła,

1 łyżka cynamonu,

płatki migdałów,

Wykonanie

Do rondelka  wsypujemy płatki i płuczemy parę razy w wodzie. Wlewamy mleko mieszamy i gotujemy około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeśli owsianka byłaby za bardzo gęsta dajemy trochę mleka, tyle aby miała naszą ulubiona konsystencję. 
W międzyczasie przygotowujemy karmelizowane gruszki. Gruszki myjemy, kroimy na ćwiartki i wycinamy środek z pestkami. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cynamon i mieszamy razem. Dodajemy kawałki gruszek i podsmażamy chwilę, mieszając. 

Płatki migdałowe prażymy chwilę na suchej patelni. 

Dodajemy do ciepłej owsianki gruszki i płatki. Pyszności  na początek dnia.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.