Jak nastają jesienno-zimowe chłody to na śniadania serwuje zazwyczaj coś ciepłego. Owsianka, jaglanka, jajka w różnych wersjach.
Dzisiaj propozycja na owsiankę z dodatkiem karmelizowanych gruszek z cynamonem i płatkami migdałów. Gruszki w takiej wersji są aromatyczne, mięciutkie i idealnie razem z ciepłą owsianką rozgrzewają o poranku. Gruszki w sezonie jesienno-zimowym są pod dostatkiem więc zachęcam do robienia. W takiej samej wersji z cynamonem w maśle można robić jabłka.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/10/133E65E9-C9B4-4419-9D9F-B586378CBAD2-682x1024.jpeg)
Składniki na 2 porcje:
1/2 szklanki płatków owsianych,
1 ½ szklanki mleka,
2 gruszki,
2 płaskie łyżki masła,
1 łyżka cynamonu,
płatki migdałów,
Wykonanie
Do rondelka wsypujemy płatki i płuczemy parę razy w wodzie. Wlewamy mleko mieszamy i gotujemy około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeśli owsianka byłaby za bardzo gęsta dajemy trochę mleka, tyle aby miała naszą ulubiona konsystencję.
W międzyczasie przygotowujemy karmelizowane gruszki. Gruszki myjemy, kroimy na ćwiartki i wycinamy środek z pestkami. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cynamon i mieszamy razem. Dodajemy kawałki gruszek i podsmażamy chwilę, mieszając.
Płatki migdałowe prażymy chwilę na suchej patelni.
Dodajemy do ciepłej owsianki gruszki i płatki. Pyszności na początek dnia.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/10/CADF8B37-76E8-45E3-9D85-04CF92807770-1024x682.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/10/7E5A6ED7-8824-4A5E-9D21-7E2419738702-682x1024.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz