Naleśniki z jabłkami

Dzisiaj u mnie na blogu tradycja i klasyka czyli naleśniki z jabłkami. Dostałam od mojej mamy kosze pysznych  jabłek  z domowego ogrodu, bez dodatku chemii a czasem dodatkiem ” białka”. Pyszne i pachnące jabłkami. W związku z tym w mojej kuchni królują od jakiegoś czasu  różne dania z jabłkami: ciasta, racuchy, prawdziwy kompot z jabłek , suszone jabłka itd. Poza tym zajadamy się  surowymi, prawdziwymi jabłkami. Mniam.

Takie naleśniki są idealnym daniem na niepogodę za oknem.

Naleśniki z jabłkami

Naleśniki z jabłkami

 

Składniki na ciasto:

2   szklanki mąki pszennej,

1 łyżeczka cukru

1 szklanka  gazowanej  wody,

1  szklanka mleka,

2 jajka

farsz:

1/2 kg jabłek

2 łyżki cukru,

1  cukier waniliowy,

Wykonanie:

Do jednego naczynia wsypać mąkę,  sól, cukier, gazowaną  wodę, mleko, jajka. Wyrabiać ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody.

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Wkładamy je do garnka, podlewamy małą ilością wody (4 łyżki), wsypujemy cukier, cukier waniliowy  i dusimy na małym ogniu (aż jabłka będą miękkie – 15 minut), mieszając od czasu do czasu.

Na patelni smażymy  cienkie naleśniki. Ja smażę na patelni, którą smaruję lekko olejem (ręcznik papierowy lekko natłuszczam i tym smaruję). Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.

Następnie na każdy naleśnik nakładamy farsz  z jabłek i zawijamy. Naleśniki posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub innym dodatkiem (bitą śmietaną, polewą czekoladową) co kto lubi. Pyszności.

Naleśniki z jabłkami

Naleśniki z jabłkami

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 10

  1. Listopad 6
    Odpowiedz

    mmm… już czuję ten zapach! 🙂 pięknie wyglądają.

  2. Listopad 6
    Odpowiedz

    nigdy nie probowalam ale chetnie skorzystam z tego przepisu:)

  3. kuchnia_breni
    Listopad 10
    Odpowiedz

    Dziękuję!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.