Po świątecznym objadaniu przyszła pora pomyśleć o sylwestrowej nocy. Jeżeli szykujecie się do imprezy w domu lub po prostu spodziewacie się grona znajomych, na pewno warto pomyśleć o jakiś przekąskach. Takie muffinki czekoladowe można przygotować bardzo szybko, sprawdzą się rewelacyjnie jako słodka przegryzka.
Składniki:
220g mąki pszennej
2 łyżki kakao
100g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka kefiru
4 łyżki oleju
50 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady białej
posiekane orzechy włoskie
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę na muffiny wykładamy papilotkami.
Mąkę przesiewamy z kakao, mieszamy z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubijamy jajkaz cukrem, następnie dodajemy kefir i olej i mieszamy składniki do połączenia się. Suche składniki dodajemy do mokrych, mieszamy tak by masa się połączyła, ale nie musi być gładka. Czekoladę siekamy na małe kawałki, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
Wypełniamy papilotki masą do ok 2/3 wysokości foremek. Następnie posypujemy sporą ilością posiekanych orzechów.
Pieczemy ok 25min, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
bardzo elegancko wyglądają z tymi orzeszkami na wierzchu 🙂
Mniam …. wygląda niezwykle apetycznie.
Mniam, pysznie wyglądają 🙂
Dziękuję i pozdrawiam:)