Maślane ciasteczka z żurawiną i orzechami

Powiem tak, jest jesień, szaro za oknem, deszcz, wichury więc trzeba sobie dawać radę   w takie dni. Ciasteczka z mąki orkiszowej, z żurawiną i orzechami są idealne do kawy czy herbaty i dają radę. 

Składniki:

230 g mąki orkiszowej jasnej,
20 g mąki ziemniaczanej,
100g cukru trzcinowego,
1 jako,
150 g masła,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
Garść żurawiny suszonej,
garść orzechów – fistaszki,

Wykonanie

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni z termoobiegiem. 
Na blachę do pieczenia wykładamy papier do pieczenia.

Ciasto:
Do miski dajemy wszystkie składniki oprócz żurawiny i orzechów.

Wszystko mieszamy do momentu aż masa nabierze kształt ciasta. Dodajemy rozdrobnione orzechy, żurawinę i mieszamy. Formujemy kulki, układamy na
 blasze i pieczemy 15 minut. 
Wyjmujemy i jak są w pierwszym momencie twarde, to zostawiamy je chwilę bo za chwilę będą miękkie, maślane  doskonałe. 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.