Maślane ciasteczka w aromacie limonkowym z kwiatami bratków

Na wiosenny deser polecają się pyszne, mocno maślane ciasteczka, z orzeźwiającym smakiem z limonki.

Takie ciasteczka nie są zbyt pracochłonne a wiosenna kawa będzie mieć posmak kwiatów i limonki.

Składniki

200g mąki pszennej typ 500,

100 g zimnego masła

80 g cukru pudru,

2 żółtka,

Szczypta soli,

Starta skórka z limonki i sok z ½ limonki,

Jadalne bratki, zioła

Wykonanie

Do misy gdzie będziemy mieszać ciasto dajemy przesianą mąkę, cukier, żółtka,  masło pokrojone w drobne kawałki, sól, skórkę z limonki i sok.

Wyrabiamy ciasto na niskich obrotach do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Gotowe ciasto zawijamy w folię i dajemy na pół godz. do lodówki.
Kwiatki płuczemy i suszymy.
Na papierze do pieczenia dajemy połowę ciasta, przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wałkujemy do grubości  około 1 ½  cm.

Następnie wykrawamy koła i dajemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia.

Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 200  stopni i zmniejszamy po włożeniu ciasteczek do 180 stopni, pieczemy w 10-12 minut. Wyjmujemy i zostawiamy chwilę do wystygnięcia.

Kwiaty bratków dajemy na papier, przykrywamy drugim papierem i dajemy deskę z ciężarkiem, trzymamy chwilę aby kwiaty spłaszczyły się.

Na gotowe ciasteczka dajemy kwiaty, które delikatnie moczymy od spodu  w białku.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.