Makaron szpinakowy z kurkami i cukinią

Nie wiem jak Wy ale ja jestem miłośniczką kurek. W tym roku mamy ich mało bo susza nie sprzyja grzybom i jest ich wyjątkowo mało.

W poprzednich latach robiłam sobie zapasy na zimę z kurek. Lekko je blanszowałam, do woreczka i mroziłam. W zimie miałam do jajecznicy (mnia…..m), to makaronu, do mięsa…

W związku z suszą nie wiem czy uda się w tym roku zrobić jakieś zapasy z innych grzybów. Trudno sobie wyobrazić wigilię bez uszek z grzybami, pierogów z kapustą i grzybami i innych ulubionych potraw. Mam nadzieję, że jednak trochę deszczu nas nawiedzi i grzyby będą.

Dzisiaj mam nasze ulubione połączenie czyli kurki i makaron. Tym razem zrobiłam danie z makaronem szpinakowym do tego sos z kurek z cukinią i było pysznie. Korzystajcie, jeśli znajdziecie gdzieś na straganie kurki bo z makaronem są wyśmienite.

DSC_0275

Składniki

Makaron szpinakowy,

200g kurek,

1 średnia cukinia,

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

130 g śmietany 18 %,

2 łyżki posiekanego koperku,

2 łyżki masła,

Sól, pieprz

Wykonanie

Kurki płuczemy w zimnej wodzie i odcedzamy wyczyszczone. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną drobno w kostkę cebulę, czosnek, wyczyszczone kurki i cukinię. Dusimy 7 -9   minut. Po tym czasie dodajemy koperek, mieszamy i dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy.

W garnku gotujemy makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Jeśli sos z kurek będzie za gęsty można dodać do niego trochę wody z gotowania makaronu.

Podajemy makaron z sosem i posypujemy koperkiem i starym parmezanem.

DSC_0264 DSC_0288

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.