Nie wiem jak Wy ale ja jestem miłośniczką kurek. W tym roku mamy ich mało bo susza nie sprzyja grzybom i jest ich wyjątkowo mało.
W poprzednich latach robiłam sobie zapasy na zimę z kurek. Lekko je blanszowałam, do woreczka i mroziłam. W zimie miałam do jajecznicy (mnia…..m), to makaronu, do mięsa…
W związku z suszą nie wiem czy uda się w tym roku zrobić jakieś zapasy z innych grzybów. Trudno sobie wyobrazić wigilię bez uszek z grzybami, pierogów z kapustą i grzybami i innych ulubionych potraw. Mam nadzieję, że jednak trochę deszczu nas nawiedzi i grzyby będą.
Dzisiaj mam nasze ulubione połączenie czyli kurki i makaron. Tym razem zrobiłam danie z makaronem szpinakowym do tego sos z kurek z cukinią i było pysznie. Korzystajcie, jeśli znajdziecie gdzieś na straganie kurki bo z makaronem są wyśmienite.
Składniki
Makaron szpinakowy,
200g kurek,
1 średnia cukinia,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
130 g śmietany 18 %,
2 łyżki posiekanego koperku,
2 łyżki masła,
Sól, pieprz
Wykonanie
Kurki płuczemy w zimnej wodzie i odcedzamy wyczyszczone. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną drobno w kostkę cebulę, czosnek, wyczyszczone kurki i cukinię. Dusimy 7 -9 minut. Po tym czasie dodajemy koperek, mieszamy i dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy.
W garnku gotujemy makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Jeśli sos z kurek będzie za gęsty można dodać do niego trochę wody z gotowania makaronu.
Podajemy makaron z sosem i posypujemy koperkiem i starym parmezanem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz