Letnie babeczki z owocami

Jak robi  się tak gorąco nie mam ochoty na jedzenie. Najlepiej smakują wtedy różne przekąski z bobu, dynii, pomidorów, cukinii itd….

Lubię wtedy podgryzać różne sery z owocami i konfiturami – śliwkową , żurawinową. Sałatki zrobione ze szpinaku, rukoli z dodatkiem pomidora, sera feta – to jest to co w upalnie dni zajadam.

Oczywiście, najlepsze na takie upalne okoliczności przyrody są  chłodniki. Też je robię w różnym wydaniu.

A jeśli chodzi o słodkie przekąski – to najlepsze są małe babeczki z owocami. Robi się szybko, są lekkie, mało słodkie i zjada się je w dwóch gryzach.

DSC_0235

 

Składniki (24 sztuki):

4 jajka,

¾  szklanki cukru,

1 cukier waniliowy,

1/2 szklanki śmietany 12 %,

1/3 szklanki oleju rzepakowego,

2 ½  szklanki mąki,

2 płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia,

Owoce: 

Śliwki,  morele, nektarynki

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do  185 stopni.

Owoce myjemy, drylujemy z pestek, morele, śliwki, nektarynki  kroimy na mniejsze kawałki.

Ciasto: Do miski wbijamy jajka, mieszamy energicznie widelcem, następnie dodajemy po kolei cukier, cukier waniliowy, śmietanę, olej, mąkę i proszek do pieczenia mieszając wszystkie składniki widelcem, aż do połączenia i powstania jednolitej masy.

Foremki na babeczki smarujemy olejem i  wylewamy do nich ciasto – ¾ powierzchni foremki. Na wierzch układamy bogato owoce. Pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku przez 40 min.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 DSC_0236 DSC_0240

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. 5 sierpnia
    Odpowiedz

    Pyszne 🙂 No i wyglądają cudownie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.