Sezonowe babeczki orkiszowe z porzeczkami

Nie ma lepszych deserów do letniej, popołudniowej kawy jak małe, kruche babeczki z owocami.

Nie są trudne do zrobienia, lekkie, nie mają kremów tylko same owoce z galaretką.

Tym razem ciasto zrobiłam z mąki orkiszowej więc miało inny smak – moim zdaniem równie dobry jak z pszennej mąki.

Dzieci, takie babeczki uwielbiają i jeśli chcecie zrobić słodką niespodziankę dzieciom to takie babeczki będą w sam raz.

 DSC_0016

Składniki na ciasto do babeczek – 20 sztuk:

40 dag  mąki orkiszowej typ 630,

2 jajka ,

3 łyżki cukru pudru,

130 g masła,

pół szklanki mleka,

czerwone porzeczki

borówka amerykańska

galaretka ‘czerwona’: malinowa, truskawkowa lub inna ulubiona

Wykonanie:

Ciasto na babeczki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy masło i siekamy. Następnie dodajemy  jajka, mleko i wyrabiamy ciasto. Foremki na babeczki smarujemy masłem. Wykładamy ciasto do foremek na babeczki i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 15min w temp 200 stopni.

Upieczone studzimy. Owoce myjemy, czyścimy z szypułek i dajemy po trochę do każdej babeczki.

Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w małej ilości wody, około 1/3 szklanki a następnie polewamy owoce w babeczkach. Przekładamy do lodówki i chłodzimy aż galaretka zastygnie.

 DSC_0015 DSC_0027

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.