Mamy lipiec, lato, wakacje i upały. Można powiedzieć, że wszystko co jest potrzebne na ten czas.
W takie letnie, upalne dni najlepiej chłodzić się pysznymi napojami, przygotowywanymi w domu. Mamy pełnię sezonu na truskawki, rabarbar, czereśnie, zioła.
Dzisiaj propozycja na przepyszną lemoniadę z rabarbaru, truskawek, w aromacie cynamonu i kardamonu. Dobrze schłodzona, z kostkami lodu jest idealna na popijanie w ciągu upalnego dnia.
Składniki
Pęczek rabarbaru,
2 litry wody,
2 łyżki cukru trzcinowego,
Sok z 1/2 pomarańczy,
1/2 pomarańczy w kawałkach,
1 laska cynamonu,
1/3 łyżeczki kardamonu,
Około 400 g truskawek,
Świeże listki mięty
Wykonanie
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Wodę gotujemy w garnku, dodajemy rabarbar, cukier, cynamon, kardamon i gotujemy – gotujemy wszystko około 5 minut od momentu jak zacznie wrzeć woda. Odstawiamy do wystudzenia.
Pomarańczę myjemy dokładnie i sparzamy skórkę. Z połowy wyciskamy sok a połowę kroimy w paski.
Truskawki myjemy i połowę kroimy na mniejsze kawałki. Drugą połowę rozdrabniamy widelcem.
Do wystudzonego kompotu dodajemy rozdrobnione truskawki i mieszamy. Całość przecedzamy, dodajemy pokrojone drobno truskawki, sok z 1/2 pomarańczy, kawałki pomarańczy, listki mięty i chłodzimy. Można dolać od razu zimnej wody i parę kostek lodu.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz