W lecie wybornie smakują dania z sezonowymi warzywami. Te kotlety powstały bo kupiłam bób na sałatkę ale po gotowaniu 20 minut, bób był w części miękki a w części twardy. Uznałam, że do sałatki czy samodzielnie nie nadaje się do jedzenia więc szybko przyszedł pomysł na kotlety. W lodówce zalegały kawałki cukinii, jako resztki po różnych daniach. Starłam je i nawet nie wyciskałam wody bo bób był zbity i dodanie cukinii dobrze mu zrobiło. Chilli dodało lekkiej pikanterii kotletom bo zarówno bób jaki cukinia są o delikatnym smaku. Kotlety wyszły pyszne, smakowały latem, koperkiem, bobem. Do tego polecam tzatziki lub inny sos i sałatkę. Doskonałe danie na letni obiad lub kolację.
400 g bobu,
1 cukinia średniej wielkości,
2 jajka,
1/2 papryczki chilli,
Sól, pieprz,
2 łyżki pokrojonego, świeżego koperku,
Bułka tarta,
2 łyżki startego parmezanu,Olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Bób gotujemy z ½ łyżeczki cukru i soli, odcedzamy dobrze na sitku i studzimy. Obieramy z łupinek.
Cukinię myjemy, suszymy i ścieramy na tarku, na grubych oczkach.
W misce rozdrabniamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków bób, nie musi być bardzo rozdrobniony. Dodajemy cukinię, pokrojone w paski chilli, jajka, koperek, sól, pieprz, 2 łyżki bułki tartej i mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz/ masło klarowane lub olej. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej wymieszanej z parmezanem i smażymy około 4-5 minut z każdej strony. Podajemy z tzatzikami i sałatką z małosolnych ogórków.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz