Kotlety z bobu i cukinii

W lecie wybornie smakują dania z sezonowymi warzywami.Te kotlety powstały bo kupiłam bób na sałatkę ale po gotowaniu 20 minut, bób był w części miękki a w części twardy. Uznałam, że do sałatki czy samodzielnie nie nadaje się do jedzenia więc szybko przyszedł pomysł na kotlety. W lodówce zalegały kawałki cukinii, jako resztki po różnych daniach. Starłam je i nawet nie wyciskałam wody bo bób był zbity i dodanie cukinii dobrze mu zrobiło.Chilli dodało lekkiej pikanterii kotletom bo zarówno bób jaki cukinia są o delikatnym smaku.Kotlety wyszły pyszne, smakowały latem, koperkiem, bobem. Do tego polecam tzatziki lub inny sos i sałatkę. Doskonałe danie na letni obiad lub kolację.Składniki na 8/10 kotletów :

400 g bobu,

1 cukinia średniej wielkości,

2 jajka,

1/2  papryczki chilli,

Sól, pieprz,

2 łyżki pokrojonego, świeżego koperku,

Bułka tarta,2 łyżki startego parmezanu,

Olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Bób gotujemy z ½ łyżeczki cukru i soli, odcedzamy dobrze na sitku  i studzimy. Obieramy z łupinek.

Cukinię myjemy, suszymy i ścieramy na tarku, na grubych oczkach.W misce rozdrabniamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków bób, nie musi być bardzo rozdrobniony.Dodajemy cukinię, pokrojone w paski chilli, jajka, koperek, sól, pieprz, 2 łyżki bułki tartej  i mieszamy dokładnie.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz/ masło klarowane lub olej.Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej wymieszanej z parmezanem i smażymy około 4-5 minut z każdej strony.Podajemy z tzatzikami i sałatką z małosolnych ogórków.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.