Pasztet z bobu i cukinii

Prosty do zrobienia i bardzo smaczny pasztet bez mięsa, z dodatkiem bobu, cukinii, chilli i ziół. Świeży, dorodny bób jest już dostępny więc zachęcam  do zrobienia. Koniecznie dodajcie świeżych ziół, które dodadzą pasztetowi niezwykły, aromatyczny smak.

Nie trzeba do niego maszynki do mielenia, wystarczy blender  lub malakser i mamy pasztet w wersji letniej. Ja nie blenduję warzyw na całkowitą miazgę bo lubię mieć w pasztecie kawałki warzyw. Do tego małosolny ogórek lub pomidor i mamy pyszne kanapki.

Składniki na 1 formę keksową :

500 g bobu,

1 cukinia średniej wielkości,

2 jajka,

1 mała cebula,

1 papryczka chilli,

Sól, pieprz,

Łyżeczka  pokrojonych  drobno świeżych ziół – oregano, tymianek, bazylia, natka pietruszki,

2 ząbki czosnku,

Łyżka mąki ziemniaczanej,

Olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Bób gotujemy z ½ łyżeczki cukru i soli, odcedzamy dobrze na sitku  i studzimy. Obieramy z łupinek.

Cukinię myjemy, suszymy i ścieramy na tarku, na grubych oczkach

Na patelnię dajemy olej ( 3 łyżki),pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy  startą cukinię, pokrojoną w plasterki chilli  i dusimy około 5-7 minut wszystko, mieszając od czasu do czasu.

Do malaksera wkładamy ugotowany bób, cukinię , jajka i blend ujemy wszystko. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, szczyptą gałki muszkatołowej. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną  i mieszamy dokładnie.

Foremkę  smarujemy olejem, posypujemy otrębami np. owsianymi a następnie wlewamy przygotowaną  masę . Można dać na wierzch plasterki pomidorów.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190  stopni około 45 minut  , w  kąpieli wodnej ( pod blachę  z pasztetem  wkładamy pojemnik z wodą).

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.