Wiosnę w tym roku mamy jak lato, jest piękna, ciepła i słoneczna. To zachęca nas do grillowania i przebywania na powietrzu.
Dzisiaj mam dla Was przepyszne roladki z cukinii i plastrów boczku. Robi się je szybko i prosto. Do tego proponuję sos z sera fety. Znakomity !
Można go dodawać do innych dań z grilla. Jest kremowy, słonawy i doskonale komponuje się z warzywami z gilla lub z mięsem.
Składniki:
1-2 cukinie nieduże raczej,
Około 10 – 12 plastrów gotowanego boczku,
Sos z fety:
100 g sera feta,
¼ szklanki gęstego jogurtu naturalnego,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
Sok z ½ limonki,
Świeże liście bazylii i mięty,
Świeżo zmielony pieprz,
2 pomidory,
Cebula czerwona
Wykonanie
Przygotowujemy sos. Fetę, jogurt, wyciśnięty czosnek, sok z limonki blend ujemy na gładką masę. Dodajemy oliwę, pokrojone drobno zioła ( bazylię i miętę) i mieszamy, Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Soli nie dodajemy bo feta jest słona.
Przygotowujemy roladki. Cukinię myjemy, suszymy i kroimy na cienkie, długie plastry. Zwijamy z boczkiem w roladki. Robimy to naprzemiennie tzn, raz plaster boczku jest na wierzchu, raz plastry cukinii. Nabijamy roladki na wykałaczkę.
Patelnię grillową rozgrzewamy i smażymy roladki z dwóch stron.
Możemy również takie roladki nadziewać na patyczki do grillowania.
Podajemy z drobno pokrojonym pomidorem, czerwoną cebulą i sosem z fety.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz