Łosoś ze szparagami w kremowym sosie limonkowym

Skoro mamy w pełni sezon na szparagi, to dzisiaj propozycja na łososia ze szparagami w pysznym, kremowym sosie limonkowym z koperkiem.Jest to danie szybkie i proste do przygotowania a jednocześnie bardzo smaczne. Można podać, tak jak ja z makaronem lub z ryżem.

Składniki

Filet z łososia – około 600 g,Pęczek zielonych szparagów,

2 ząbki czosnku,1 mała cebula,Papryczka chilli – 4 plasterki lub więcej jeśli lubimy pikantne potrawy,

Szklanka śmietanki 36 %,Limonka – sok i skórka starta,Świeży koperek,

Sól, pieprz cytrynowy,

Wykonanie

Filet z łososia czyścimy ze skóry i ości. Kroimy w kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kawałki łososia po 2 minuty z każdej strony. Wyjmujemy łososia na talerz i na tej samej patelni dodajemy oliwę, pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, chilli i chwilę podsmażamy. Dodajemy   śmietanę, skórkę z limonki i sok i zagotowujemy.Następnie dodajemy łososia i szparagi  i gotujemy na małym ogniu wszystko około 6-8  minut. Na koniec dodajemy obficie pokrojony koperek, mieszamy.

Podajemy z makaronem  lub ryżem  i skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy jeszcze koperkiem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.