Skoro mamy w pełni sezon na szparagi, to dzisiaj propozycja na łososia ze szparagami w pysznym, kremowym sosie limonkowym z koperkiem. Jest to danie szybkie i proste do przygotowania a jednocześnie bardzo smaczne. Można podać, tak jak ja z makaronem lub z ryżem.
Składniki
Filet z łososia – około 600 g,
Pęczek zielonych szparagów,2 ząbki czosnku,
1 mała cebula, Papryczka chilli – 4 plasterki lub więcej jeśli lubimy pikantne potrawy,Szklanka śmietanki 36 %,
Limonka – sok i skórka starta, Świeży koperek,Sól, pieprz cytrynowy,
Wykonanie
Filet z łososia czyścimy ze skóry i ości. Kroimy w kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.
Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki.Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kawałki łososia po 2 minuty z każdej strony. Wyjmujemy łososia na talerz i na tej samej patelni dodajemy oliwę, pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, chilli i chwilę podsmażamy. Dodajemy śmietanę, skórkę z limonki i sok i zagotowujemy.
Następnie dodajemy łososia i szparagi i gotujemy na małym ogniu wszystko około 6-8 minut. Na koniec dodajemy obficie pokrojony koperek, mieszamy.Podajemy z makaronem lub ryżem i skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy jeszcze koperkiem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz