Kurczak zagrodowy z grillowanymi brzoskwiniami

Lubicie mięsa z owocami ? Ja lubię takie wersje dań z mięsem z dodatkiem różnych owoców sezonowych.

Zachęcam do próbowania i eksperymentowania z owocami i mięsem. Owoce nadają fajnego, owocowego aromatu, który ma różne odmiany, w zależności od tego jakie owoce dodamy do mięsa. Ja robię ze śliwkami, jabłkami, gruszkami, malinami, truskawkami …… w zależności od pory roku, sezonu. Tym razem jest kurczak zagrodowy z grillowanymi brzoskwiniami. Na straganach są już polskie, dobre brzoskwinie więc można poszaleć 😉

Lubię też dodawać do takich dań różne zioła, które mam w swoim ogródku. Zioła też, w zależności jakie dodamy sprawiają, że mięso ma ciekawy aromat i smak. Cząber jest moim odkryciem w tym roku. Dodaje do różnych dań, tu z kurczakiem i brzoskwiniami było wyśmienicie. I nie byłabym sobą gdybym nie dodała do takiego dania szczypty pikanterii – to też lubię.

Składniki:

Kurczak zagrodowy – około 2 kg,

Łyżka miodu,

3 łyżki sosu sojowego,

Łyżeczka suszonego cząbru i parę gałązek świeżego,

3 łyżki oliwy z oliwek,

Szczypta pieprzu cayenne

Sok z cytryny,

Sól, pieprz

5 świeżych brzoskwiń

Wykonanie

Kurczaka myjemy i suszymy dość dokładnie. Następnie doprawiamy kurczaka solą i pieprzem ( w tym w środku).

W misce mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, sosem sojowym,   miodem i cząbrem. Taką miksturą smarujemy dokładnie kurczaka. Odkładamy doprawionego kurczaka na co najmniej godzinę.

W tym czasie przygotujemy brzoskwinie.

Brzoskwinie myjemy, czyścimy z pestek i kroimy w ćwiartki.

Cząstki z trzech brzoskwiń wkładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą pieprzu Cayenne i świeżymy listkami cząbru.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy kurczaka i pieczmy pod przykryciem około 1 ½   godziny. Następnie zdejmujemy przykrywkę, dodajemy resztę brzoskwiń ( cząstki z dwóch ) zwiększamy tem do 200 stopni i pieczemy jeszcze 1 godz. bez przykrywki, podlewając od czasu do czasu kurczaka sosem z pieczenia.

Na patelni grillowej grillujemy pozostałe brzoskwinie.

Po upieczeniu dzielimy kurczaka na części i podajemy z grillowanymi brzoskwiniami.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.