Pulled pork czyli mięso pieczone długo, w niskiej temperaturze

Pulled pork to wieprzowina pieczona bardzo długo w niskiej temperaturze z różnymi przyprawami.

Ja zainspirowałam się przepisem Piotrka Kucharskiego ale jak zwykle zrobiłam trochę po swojemu.

Zasadą pieczenia takiego mięsa jest niska temperatura i długie pieczenie – minimum 5 godzin.

Zapewniam jednak, że warto bo mięso jest tak delikatne i bardzo łatwo rozdziela się na małe kawałki.

Moje przyprawy sprawdziły się, mięso było dobrze przyprawione, pikantne, soczyste – wyborne . Upieczone długo w niskiej temperaturze, daje rewelacyjny efekt. Mięso, wręcz samo rozdziela się na soczyste kawałki.

Takie mięso jest bardzo dobre na obiad ale równie dobrze smakuje z bułką jako kanapka.

 DSC_0344

Składniki

1 kg łopatki wieprzowej,

2 łyżeczki soli,

3 łyżki cukru trzcinowego lub miodu,

½ łyżeczka pieprzu,

1 łyżka słodkiej papryki,

Gałązki tymianku, około 3 gałązek,

3 ząbki czosnku,

½ łyżki pieprzu Cayenne,

3 łyżki oliwy,

5 łyżek octu winnego

Zamów składniki

Wykonanie

Mięso myjemy i suszymy.

Przyprawy (sól, pieprz, tymianek, paprykę, pieprz Cayenne, wyciśnięty czosnek), cukier/miód, oliwę i ocet dokładnie mieszamy. Taką mieszanką nacieramy mięso i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie przekładamy mięso na kratkę ułożoną na blasze, sos wlewamy do blachy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni i pieczemy około 4-5 godzin. Im dłużej pieczemy w małej temperaturze tym lepsze będzie mięso – delikatne i kruche.

Ciepłe jeszcze mięso kroimy a następnie przy pomocy 2 widelców rozdrabniamy mięso na mniejsze kawałki. Przekładamy kawałki mięsa na blachę z sosem, który wyciekł z mięsa i mieszamy razem.

Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub jako wędlina do bułki. Ja podałam z pieczonymi ziemniakami i kiszonymi ogórkami.

DSC_0346 DSC_0333-001

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 12

  1. Magda
    18 grudnia
    Odpowiedz

    w składnikach nie pisze pani ile octu a w sposobie wykonania jest mowa o occie

  2. Brenia
    19 grudnia
    Odpowiedz

    tak, przeoczenie. dajemy 2 łyżki octu winnego

  3. Basia
    11 kwietnia
    Odpowiedz

    Witam, mięso wg. Pani przepisu jest wyśmienite – tylko mała uwaga. Czy napewno taka ilość soli to nie pomyłka. Posoliłam wg. przepisu (2 łyżki na kilo mięsa) i wyszło, przynajmniej dla mnie, bardzo słone.

  4. Brenia
    13 kwietnia
    Odpowiedz

    tak, to za dużo soli. Przepraszam, powinno być 2 łyżeczki . Już poprawiam i dziękuję za uwagę …

  5. monika
    26 grudnia
    Odpowiedz

    Mięso przynajmniej na zdjęciu wygląda na wyjątkowo wysuszone

    • Aga
      22 stycznia
      Odpowiedz

      Nie musi być wysuszone, tak wygląda też skarmelizowany sos

  6. Magda
    29 grudnia
    Odpowiedz

    Mam pytanie. Piekarnik na góra dół czy na termoobieg? 🙂
    pozdrawiam

  7. Brenia
    31 grudnia
    Odpowiedz

    Piekarnik góra, dół

  8. Halina
    3 stycznia
    Odpowiedz

    Rozumiem, że pieczenie bez przykrycia, ale 140 st.C czy nie za dużo?. Szybko przypiecze się. Pozdrawiam Halina

  9. Brenia
    4 stycznia
    Odpowiedz

    Każdy piekarnik inaczej piecze… U mnie 140 stopni wystarczyło żeby mięso piekło się delikatnie i było miękkie 🙂

  10. Teresa
    27 października
    Odpowiedz

    W przepisie 5 łyżek octu winnego, a w komentarzu 2! Dałam 5 jak wyjdzie źle to to uduszę Panią! Oczywiście to żart, ale proszę poprawić! Ja za dwa dni piekę, to napiszę jak będzie!

  11. Brenia
    28 października
    Odpowiedz

    5 łyżek potrzeba 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.