Kurczak w jogurcie i brzoskwiniach

Wykorzystując dobrodziejstwa lata przygotowałam kawałki kurczaka w zaprawie jogurtowej i brzoskwiniach. Mięso kurczaka  bardzo dobrze komponuje się z różnymi owocami, a z brzoskwiniami jest  wyjątkowo smaczne. Zaprawa jogurtowa z miodem i papryczką chilli dodatkowo urozmaica smak dania  bo jest  lekko pikantne.

Kurczak w jogurcie i brzoskwiniach

Składniki

Udka i podudzia z kurczaka,

1 gęsty jogurt naturalny

Papryka w proszku słodka,

Czosnek wkostce

1 łyżka miodu,

1 papryczka chilli,

3 -4 brzoskwinie

Oliwa,

Sól, pieprz

Wykonanie

Przygotowujemy zaprawę. Do miski dajemy jogurt, miód, oliwę, paprykę w proszku, pokrojoną drobno papryczkę chilli, sól, oliwę, czosnek. Kawałki kurczaka myjemy, suszymy i doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy mięso do miski, dodajemy przygotowaną zaprawę jogurtową  i mieszamy wszystko razem aż wszystkie pałeczki będą w  zaprawie. Tak przygotowane mięso przechowujemy w lodówce minimum 3 godziny a najlepiej całą noc.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Kurczaka z zaprawą jogurtową przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy brzoskwinie, mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy pod przykryciem  około 1 ½  godziny. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ½ godziny bez przykrywania.

Kurczak w jogurcie i brzoskwiniach

Kurczak w jogurcie i brzoskwiniach

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. Wrzesień 1
    Odpowiedz

    kurczak w brzoskwiniach? brzmi pysznie 🙂 będę musiała przyrządzić 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.