Kurczak zagrodowy po toskańsku

 

Kurczak po toskańsku to moja propozycja na obiad czy ciepłą kolację. Kawałki kurczaka najpierw podsmażone na rumiano na patelni, pieczemy z pomidorkami, czosnkiem ( w łupinkach żeby się nie przypalił), rozmarynem i szpinakiem. Wszystkie smaki połączą się w trakcie pieczenia i będziemy mieć aromatyczne i pyszne danie. Można je podać z pieczonymi ziemniakami czy gotowanymi ziemniakami lub z makaronem. Smacznego !

Składniki dla 2 osób:

2 udka  kurczaka zagrodowego,

Sól, pieprz,

6 ząbków czosnku,

Plasterki cytryny,

Pęczek  świeżego szpinaku,

Szklanka pomidorków koktajlowych,

Parę gałązek rozmarynu

Oliwa,

sól, pieprz

Wykonanie

Mięso z kurczaka myjemy i suszymy. Kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kawałki kurczaka aż będzie rumiany.

W naczyniu, w którym będziemy piec  układamy pomidorki, przekrojone na pół, ząbki czosnku ( nie obrane), gałązki rozmarynu i dajemy podsmażonego kurczaka z tłuszczem z patelni.

Doprawiamy solą i pieprzem i polewamy jeszcze oliwą, jeśli będzie mało.

Piekarnik nagrzewamy do 200  stopni, wkładamy naczynie  z mięsem i pieczemy około 40 minut. . W między czasie polewamy udka sosem z pieczenia.

Szpinak myjemy i dodajemy do kurczaka. Dodajemy też plasterki cytryny ( 2-4 sztuki).  Pieczemy jeszcze 15 minut.

Podajemy z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.