Kurczak po toskańsku to moja propozycja na obiad czy ciepłą kolację. Kawałki kurczaka najpierw podsmażone na rumiano na patelni, pieczemy z pomidorkami, czosnkiem ( w łupinkach żeby się nie przypalił), rozmarynem i szpinakiem. Wszystkie smaki połączą się w trakcie pieczenia i będziemy mieć aromatyczne i pyszne danie. Można je podać z pieczonymi ziemniakami czy gotowanymi ziemniakami lub z makaronem. Smacznego !
Składniki dla 2 osób:
2 udka kurczaka zagrodowego,
Sól, pieprz,
6 ząbków czosnku,
Plasterki cytryny,
Pęczek świeżego szpinaku,
Szklanka pomidorków koktajlowych,
Parę gałązek rozmarynu
Oliwa,
sól, pieprz
Wykonanie
Mięso z kurczaka myjemy i suszymy. Kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kawałki kurczaka aż będzie rumiany.
W naczyniu, w którym będziemy piec układamy pomidorki, przekrojone na pół, ząbki czosnku ( nie obrane), gałązki rozmarynu i dajemy podsmażonego kurczaka z tłuszczem z patelni.
Doprawiamy solą i pieprzem i polewamy jeszcze oliwą, jeśli będzie mało.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy naczynie z mięsem i pieczemy około 40 minut. . W między czasie polewamy udka sosem z pieczenia.
Szpinak myjemy i dodajemy do kurczaka. Dodajemy też plasterki cytryny ( 2-4 sztuki). Pieczemy jeszcze 15 minut.
Podajemy z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz