Cannelloni z cukinii z nadzieniem a la bolognese

Jeśli lubicie cannelloni z nadzieniem mięsnym to tym razem proponuję przygotować pyszne i lekkie cannelloni  ale nie z makaronu lecz z grillowanych plastrów cukinii.

Na straganach jest już polska, młoda cukinia więc zachęcam do przygotowywania z niej pysznych lekkich dań. Ja jestem jej wielką miłośniczką, robię z niej różne dania z mięsem,  z kaszą, warzywami, na ciepło, jako przekąskę itd… Z pewnością przygotuję w tym roku dużo różnych dań z cukinii i podzielę się z Wami przepisami.

Dzisiaj zrobiłam canelloni z plastrów cukinii z dodatkiem pysznego, pachnącego pomidorami i oregano sosu a la bolognese.  Danie jest lekkie, smakuje wybornie zarówno na ciepło jak też na zimno. Jest dobre  do zabrania do pudełeczka do pracy.

DSC_5677

DSC_5646

Składniki

2 cukinie średniej wielkości,

20 dag sera mozarella

Farsz:

1/2kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (lub samego wołowego)

karton sosu pomidorowego (typu passata)

Sól, pieprz, oregano

4 ząbki czosnku,

2 cebule

Oliwa

parmezan starty

świeża bazylia

Wykonanie:

Umyte i wysuszone cukinie kroimy  wzdłuż na cienkie plastry i lekko grillujemy z obu stron. Cukinia powinna być miękka na tyle by móc ją  łatwo zwijać, ale ma zachować jędrność.  Jeśli nie mamy specjalnej patelni można użyć zwykłej teflonowej.

Sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku.  Następnie dodajemy mięso i mieszamy energicznie aby się rozdrobniło. Do podsmażonego mięsa wlewamy sos pomidorowy. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem do smaku. Całość dusimy na małym ogniu,  pod przykryciem około 1 godziny od czasu do czasu mieszając.

Płaskie naczynie żaroodporne polewamy delikatnie oliwą. Z cukinii formujemy rurki typu canelloni i nadziewamy sosem mięsnym. Układamy nadziane  rurki w naczyniu żaroodpornym, posypujemy na koniec całość startym serem mozarella i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30-40 minut- ser powinien  być lekko zarumieniony.

 DSC_5659 DSC_5665

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.