Kurczak w domowym sosie teriyaki

Sos teryiaki jest bardzo dobrym dodatkiem do kurczaka, łososia czy też do warzyw. Można go kupić w sklepie ale zachęcam do zrobienia w domu.

Ten przepis na sos jest znakomity, przyniosłam go z warsztatów z Elektroluxem, gdzie tematem przewodnim było niemarnowanie żywności i wykorzystywanie resztek produktów do różnych dań. Sos robi się z resztek warzyw, które mamy w lodówce
(marchew, pietruszka, seler, burak, cebula…) oraz z sosu sojowego, świeżego imbiru, chilli, octu ryżowego, miodu, czosnku.

Zrobiłam z dodatkiem sosu kawałki kurczaka zagrodowego i wyszły przepyszne. Trzeba je wcześniej zalać takim sosem, około godziny przechować w lodówce   a następnie zapiec z dodatkiem trawy cytrynowej i  czosnku. Mięso przechodzi aromatem sosu, dodatkowo trawa cytrynowa i czosnek dodają kurczakom fajnego smaku. Z  ryżem oraz sałatką są rewelacyjnym daniem na obiad.

Składniki

6 udek kurczaka zagrodowego

Sól, pieprz,

Ziarna sezamu,

Trawka cytrynowa,

4 ząbki czosnku

Sos teriyaki

1 szklanka wody,

½ szklanki sosu sojowego,

Kawałek świeżego imbiru,

1 marchewka,

1 pietruszka,

1 cebula,

Papryczka chilli,

Kawałek papryki,

Czosnek – może być mała główka,

3 łyżki octu ryżowego,

3 łyżeczki miodu

Wykonanie

Sos teriyaki. W garnku gotujemy około 30 minut, na wolnym ogniu, wszystkie składniki na sos. Gotowy studzimy i przelewamy do słoika.

Udka kurczaka myjemy, suszymy i kroimy na małe porcje. Doprawiamy solą i pieprzem.

Udka zalewamy sosem teriyaki i przechowujemy około 1 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 180  stopni. Udka przekładamy do garnka/naczynia żaroodpornego, polewamy sosem, w którym były marynowane, oliwą, dodajemy trawę cytrynową, ząbki czosnku bez obierania, przykrywamy  i pieczemy około godziny. Następnie włączmy piekarnik na funkcję grill, zdejmujmy pokrywkę  i pieczemy jeszcze 10 minut. Gotowe, posypujemy sezamem.

Podajemy z ryżem i sałatką.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.