Pyszne, mega pyszne lekkie ciasto z sezonowymi owocami. Przepis na to ciasto znalazła moja córka, która staje się coraz lepszą „kulinarką” – tak nazwał mnie ostatnio mój mały siostrzeniec. Świetnie połączył blogerkę kulinarną w jeden wyraz i zostałam kulinarką. Skoro prowadzę bloga z córką to ona też stała się kulinarką – podoba się Wam ?? Bo mi, jak najbardziej.
Polecam to ciasto bo okazało się być słodkim hitem w mojej rodzinie. Pianka z białek i budyniu w połączeniu z owocami to naprawdę coś pysznego. Ciasto mega kruche i delikatnie. Teraz kiedy sezon na różne owoce dopiero się zaczyna polecam to ciasto.
U mnie połowa ciasta została zjedzona jeszcze ciepła i ledwo uratowałam kawałek dla kolegi z pracy.
Składniki
3 szklanki mąki,
250 g margaryny,
1/3 szklanki cukru pudru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 żółtek
Pianka
2 budynie waniliowe,
5 białek,
½ szklanki oleju,
1 cukier waniliowy,
1 szklanka drobnego cukru
1/2 kg truskawek,
rabarbar
Wykonanie
Przygotowujemy kruche ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę i siekamy. Następnie dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie możemy dodać 2-3 łyżki mleka.
Ciasto dzielimy na dwie części ( w proporcji 60%, 40 %). Blachę ( 35cm/25cm) wykładamy papierem do pieczenia i większą część ciasta ścieramy na tarku na spód blachy, lekko przeklepujemy dłonią i wyrównujemy. Ciasto podpiekamy w tem 190 stopni przez około 20 minut. Gotowe studzimy.
Owoce myjemy, truskawki czyścimy z szypułek, rabarbar kroimy na mniejsze kawałki.
Przygotowujemy piankę.
W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Jak będą lekko sztywne dodajemy stopniowo cukier, cukier waniliowy i ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy porcjami budynie i ubijamy cały czas do rozpuszczenia budyniu. Na koniec wylewamy porcjami olej i ubijamy jeszcze chwilkę. Na podpieczony i wystudzony spód wylewamy piankę, na to dajemy owoce, na koniec ścieramy na tarce drugą, mniejszą część ciasta i pieczemy 30-40 minut w temperaturze 190 stopni.
Gotowe studzimy, posypujemy cukrem pudrem.
Piękne, apetyczne, wiosenne ciasto 🙂 To co „kulinarki” lubią najbardziej :))
Moja rodzina też uwielbia to ciasto. Szczególnie z malinami albo jagodami 🙂
Maliny i jagody będę próbować jak tylko będzie sezon 🙂
Wspaniały przepis, pyszne ciasto. Nie może się nie udać. Rodzina się zajada. Robiłam 2 razy i póki sezon trwa na pewno jeszcze zrobię 🙂
robiłem to ciasto w wielu wersjach np. wałkowany spod -scierana góra pianka bez budyniu .tzn.zwykla beza.Zawsze bezbłędne kruche.Czasem zbraku papieru podpiekam spód krótko tzn. ok 5min.Pyszne ciast na ciepło z porządną porcją lodów.
Piekłam dwa razy, Ciasto zachwyciło domowników. Zniknęło w oka mgnieniu.
Dziękuję 🙂 Cieszę się, że smakowało i zapraszam po inne przepisy nie tylko słodkie . Pozdrawiam !
Niestety nie podzielam pozytywnej opinii. Dodawanie budyniu w proszku zawsze kończy sie posmakiem proszku po upieczeniu. Nie jest to pierwsze ciasto które robiłam z budyniem w proszku i po raz kolejny odradzam takie pieczenie. Ciasto z przepisu zdecydowanie za slodkie
Super ciasto-ale ja nie dodaję oleju do bezy i wychodzi b. dobre