Danie dla smakoszy kuchni tajskiej, bardzo smaczne i apetyczne. Makaron ryżowy szybko się gotuje a w między czasie szybko przygotowujemy pyszne dodatki do makaronu. Krewetki, mango, sos ostrygowy, cukinię, sezam…
Wszystko daje przepyszne danie, lekko pikantne a z dodatkiem soku z limonki delikatnie kwaśne. Słodkie mango przełamuje ostrość i kwaśność potrawy. Mniam
Składniki dla 2 osób:
10-12 świeżych, dużych krewetek ,
1/2 mango,
1/2 małej cukinii,
kawałek imbiru- 2 cm,
4 ząbki czosnku,
1/2 papryczki chilli,
3 łyżki sezamu,
3 łyżki sosu ostrygowego lub sojowego,
sok z 1/2 limonki,
Wykonanie:
Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podobnie robimy z imbirem.
Mango obieramy i kroimy w kostkę. Papryczkę chilli kroimy w małe paski. Cukinię
myjemy i kroimy w cienkie ćwiartki. Krewetki obieramy ze skorupek i myjemy.
Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go zgodnie z instrukcją.
W woku rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek i imbir. Smażymy około 2 minuty.
Dodajemy cukinię i ponownie smażymy 3 minuty, dodajemy krewetki, 2 łyżki sezamu i
smażymy 2 minuty. Dodajemy sos ostrygowy ( sojowy), sok z limonki i mieszamy. Jak
makaron jest gotowy to odcedzamy do, płuczemy w zimnej wodzie i
dodajemy do reszty i dusimy wszystko razem około 5-7 minut, mieszając często.
Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy mango, mieszamy i wykładamy do
misek. Na koniec posypujemy sezamem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz