Kotlety z ziemniaków i cukinii

Jak zostają nam ziemniaki z obiadu, to zachęcam do zrobienia z nich pysznych kotlecików z dodatkiem cukinii. Ziemniaki nie marnujemy a dodatkowo mamy pyszny i lekki obiad lub ciepłą kolację. Kotlety są delikatne, aromatyczne a obtoczone w ziarnach sezamu, które uzyskują niezwykły smak po usmażeniu, są przepyszne. Do tego dobry jest prosty sos na bazie jogurtu i czosnku i sałatka.

Składniki

Ugotowane ziemniaki  6-8 sztuk

5 dag startego sera mozarella

1 mała cukinia,

½ łyżeczki kuminu,

2 ząbki czosnku,

Garść świeżych  liści bazylii,

1 jajko,

1 łyżeczka kurkumy,

Sezam,

Olej do smażenia,

Sól, pieprz

Wykonanie

Jeśli nie mamy ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, to gotujemy je w łupinach do miękkości.

Cukinię myjemy i ścieramy na tarku na grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej, dajemy wyciśnięty czosnek, cukinię i dusimy około 5-7 minut aż woda wyparuje. Doprawiamy solą, pieprzem.

Bazylię kroimy w paski.

Ziemniaki, obieramy ze skóry, dajemy do blendera, dodajemy cukinię, jajko, sól, pieprz, bazylię, kumin, kurkumę  i krótko blendujemy.  Przekładamy masę do miski, dodajemy starty ser mozarella, mieszamy.

Z masy ziemniaczano-cukiniowej formujemy kotlety i obtaczamy w ziarnach sezamu.  Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety około 4 minut z każdej strony.

Podajemy z sosem czosnkowym i sałatką.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.