Jajka z truflowym majonezem na sałatce z ogórka i rzodkiewki

Jajka to obowiązkowe danie na wielkanocnym stole. Można je faszerować na różne sposoby i z różnymi dodatkami, lub podać z majonezem o smaku trufli, wasabi, paprykowym itd.

Dzisiaj mam dla was propozycję na jajka z majonezem  truflowym. Stałam się od ubiegłego roku  wielbicielką trufli, sosów truflowych i tym razem dodałam do majonezu i na świątecznych jajkach z lekką sałatką smakuje wybornie.

Sałatkę to takich jajek zrobiłam z ogórka i rzodkiewki, które starłam na tarce na dużych oczkach. Jak ktoś ma więcej czasu to można pokroić ogórek i rzodkiewkę w kostkę, będzie chyba nawet lepsza.

Składniki

4-5  jajek,

2   łyżki majonezu,

Płaska łyżeczka sosu truflowego,

1 świeży ogórek,

Rzodkiewki, świeży koperek, szczypior

Sól, pieprz, oliwa

Wykonanie

Jajka delikatnie wkładamy do wody ( uważamy aby nie pękły) i gotujemy na twardo ( około 10 minut).

Ugotowane po odcedzeniu wrzątku, zalewamy zimną wodą, obieramy ze skorupki, kroimy na pół.

Majonez mieszamy z sosem truflowym.

Przygotowujemy sałatkę. Ogórek myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, solimy i zostawiamy aż puści wodę, którą odcedzamy.

Rzodkiewkę myjemy i ścieramy też na grubych oczkach.

Mieszamy w misce ogórek, rzodkiewkę, pokrojony koperek i szczypior, dodajemy sól, pieprz i oliwę.

 Przekładamy sałatkę na talerz, dodajemy jajka, na jajka dajemy majonez truflowy.

Można do tego podać kiełki lub inną zieleninę.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.