Jajka sadzone na pomidorkach z bazylią i mozarellą


Na śniadanie,na obiad czy kolację bardzo pyszne, aromatyczne danie z dodatkiem jajek, pomidorków, świeżej bazylii, zapieczone z mozarellą. Szybkie do zrobienia a smakuje wyśmienicie. Do tego koniecznie grzanki, najlepiej z domowego chleba. Smacznego!

Składniki dla 2 osób

4 jajka od kur z wolnego wybiegu,

2 garście pomidorków koktajlowych,

2 łyżki oliwy,

2 ząbki czosnku,

2 łyżki startego sera mozarella,

3 łyżki posiekanej świeżej bazylii,

Sól, pieprz

Tosty z chleba, najlepiej domowego

Wykonanie

Pomidorki myjemy i kroimy na pół. Bazylię myjemy i kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy wyciśnięty czosnek, bazylię i pomidorki i dusimy około 3 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Następnie wybijamy jajka, doprawiamy je delikatnie solą, posypujemy mozarellą, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 3 do 5 minut aż ser się roztopi i będzie miękki i ciągnący. Podajemy z domowym chlebem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.