Indyk w sezamie z parmezanem

Panierka przy kotletach jest szczególnym elementem, który dodaje innego smaku naszemu daniu. Nie musimy jadać w kółko tylko tradycyjnych polskich schabowych w panierce z bułki tartej. Wystarczy zmienić ten jeden składnik, czy to przy schabowym, czy przy kotletach z indyka aby nadać mu nowego, ciekawego smaku. Indyk panierowany w sezamie i parmezanie jest niezwykle smaczny, lekki a w połączeniu z brzoskwinią otrzymujemy bardzo ciekawe danie, całkiem inne od tradycyjnego polskiego schabowego.

Składniki:

pierś z indyka

sezam

parmezan

1 jajko

3 łyżki mleka

ser mozarella

sól, pieprz, 

brzoskwinia w puszce

olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso kroimy w poprzek włókien na kotlety. Następnie  rozbijamy je delikatnie (nie bardzo cienko) tłuczkiem, ale zabezpieczone folią, by nie zniszczyć struktury mięsa.? Kotlety posypujemy solą i pieprzem?. W miseczce przygotowujemy panierkę: wsypujemy starty parmezan i ziarna sezamu, mieszamy. W drugiej miseczce rozbijamy jajko i roztrzepujemy razem z mlekiem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, a następnie kotlety maczamy w jajku i panierce sezamowej. Smażymy na patelni ok. 2min z każdej strony. Podsmażone kotlety wykładamy na płaskie naczynie żaroodporne, posypujemy startym serem mozarella. Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy kotlety ok 10-15min w zależności jak chcemy mieć zapieczony ser.

Podajemy z brzoskwinią z puszki.

?

 

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.