Roladki z indyka z serem i panierką z płatków kukurydzianych z parmezanem

Kotlety z indyka faszerowane serem mozarella, w panierce z płatków kukurydzianych i parmezanem – czy to nie brzmi dobrze? Nie tylko dobrze brzmi ale też wybornie smakuje.

Pyszne soczyste mięso z wylewającym się serem i chrupiącą panierką to moja propozycja na obiad lub ciepłą kolację dla mięsożerców. Mięso indyka jest delikatne i wspaniale nadaje się na kotlety lub na nadziewane roladki z różnymi dodatkami- z masłem czosnkowym, suszonymi pomidorami – co kto lubi może dać.

Panierka z płatków kukurydzianych z dodatkiem sera parmezan jest rewelacyjna. Po usmażeniu jest chrupiąca i pachnąca parmezanem. Zachęcam do zrobienia i podania z tłuczonymi ziemniakami.

roladki z indyka

Składniki dla 4 osób

5 -6 kotletów z indyka średniej wielkości,

ser mozarella twardy-kilka cienkich  plastrów, ilość zależy od ilości roladek,

wykałaczki

płatki kukurydziane,

ser parmezan,

jajko,

sól, pieprz,

olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Mięso kroimy w poprzek włókien na kotlety o możliwie dużej powierzchni. Kotlety rozbijamy delikatnie na możliwie najcieńsze płaty mięsa, tłuczkiem, ale zabezpieczone folią, by nie zniszczyć struktury mięsa ( można kupić gotowe kotlety). Kotlety doprawiamy solą i pieprzem. Ser mozarella kroimy na grubsze paski. W każdy kawałek kotleta wkładamy ser, zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką.

W misce rozbijamy jajko. Płatki kukurydziane rozdrabniamy ( ręką) i mieszamy ze startym parmezanem.  Na patelni rozgrzewamy olej. Roladki maczamy najpierw w jajku a następnie w płatkach z parmezanem. Smażymy na średnim ogniu z każdej strony około 5 minut.

Piekarnik nagrzewamy wcześniej do temp. 170 stopni. Usmażone roladki dajemy na półmisek żaroodporny, wkładamy do piekarnika  i pieczemy około 10 minut.

roladki z indyka2 roladki z indyka3

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.