Golonka z indyka z warzywami

Jeśli myślicie, że dobre są tylko wieprzowe golonki to muszę Was zachęcić do spróbowania delikatniejszych i mniej tłustych golonek z indyka.

Ja lubię golonkę wieprzową. Ugotowana w przyprawach i ziołach czy upieczona w piwie, podana z chrzanem i kiszonymi ogórkami jest rewelacyjna. Do tego szklanka zimnego piwa i jest super kolacja.

Te golonki z indyka są delikatniejsze i mniej tłuste. Ale mięso jest równie dobre, upieczone w ziołach i warzywach smakuje wybornie.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

2 golonki z indyka,

3 marchewki,

2 czerwone cebule,

1 łyżeczka suszonego majeranku,

1 łyżeczka suszonego tymianku,

2 ząbki czosnku,

Sól, pieprz,

Szczypta ostrej papryki

oliwa

Wykonanie

Golonki myjemy, suszymy i nacieramy wyciśniętym czosnkiem, posypujemy ziołami, solą, pieprzem i przechowujemy w chłodnym miejscu 1 godzinę.

Marchew obieramy, myjemy i kroimy w paski. Cebulę kroimy w ćwiartki. Układamy warzywa w garnku, gdzie będą pieczone golonki i doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Golonki wyjmujemy z lodówki i obsmażamy z oby stron na rozgrzanym oleju . Następnie przekładamy do naczynia z warzywami, przelewamy olej ze smażenia golonek, przykrywamy pokrywką i pieczemy około 1 ½ godziny. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut bez przykrycia aby mięso fajnie się zarumieniło.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Brenia
    Styczeń 11
    Odpowiedz

    Dziękuję i pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.