Kto nie lubi domowych kluseczek ?? Na samą myśl ślinka cieknie. Teraz można je zrobić z dodatkiem pure z dyni więc dodatkowo będą kolorowe ale nadal przepyszne.
Moje były z sosem z podgrzybków ale równie dobre będą z sosem pieczarkowym lub mięsnym.
Składniki na kluseczki :
200 g mąki pszennej,
3 łyżki pure z dyni ( Hokkaido),
60 g startego parmezanu,
2 jajka,
100 ml mleka,
sól, pieprz
Sos z podgrzybków:
1/2 kg podgrzybków,
1 cebula,
Sól, pieprz,
100 ml śmietany 18%,
1 łyżka masła
Wykonanie:
Przygotowujemy sos z podgrzybków.
Grzyby czyścimy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię dajemy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy grzyby i smażymy na małym ogniu około 5 minut. Dodajemy 1/2 szklanki wody i gotujemy około 10 minut. Na koniec dodajemy śmietanę, zagotowujemy i doprawiamy całość solą i pieprzem.
Przygotowujemy kluseczki.
Do miski dajemy dobrze pure z dyni, dodajemy mąkę, jajka, mleko, parmezan, sól, pieprz i mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję dość rzadką – tak żeby można było nabrać je na łyżkę na lane kluseczki – można dodać 2-3 łyżki wody jeśli jest zbyt zbite.
W garnku gotujemy wodę z solą i jak zacznie wrzeć, wkładamy kluseczki. Ja robiłam to tak, że nakładałam na łyżeczkę zamoczoną w wodzie małą porcję ciasta, następnie drugą łyżeczką, również zamoczoną w wodzie formowałam kluseczki . Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię około 1 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na półmisku.
Podajemy z sosem z podgrzybków i posypujemy natką pietruszki
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz