Słodkie, drożdżowe bułeczki, pełne pysznego kremu waniliowego. Czyż to nie jest coś pysznego ? U mnie drożdżowe wypieki są najbardziej ulubionym ciastem a jak są z pysznym nadzieniem to znikają w tempie ekspresowym.
Czasami pytacie mnie czy ciasto drożdżowe jest trudne do wypiekania ? Powiem tak, jeśli poświęci mu się trochę czasu, to nie jest trudne. Ciasto drożdżowe wymaga po pierwsze dłuższej chwili wyrabiania, wyrośnięcia, wyrabiania i ponownie wyrośnięcia. I raczej na skróty nie da się tego zrobić.
Te słodkie zrobiłam z nadzieniem waniliowym i muszę Wam powiedzieć, że były znakomite. Pulchne, delikatne i ten rozlewający się krem waniliowy, po pierwszym kęsie. Pyszności.
Składniki
500 g mąki pszennej,
40 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka,
3 żółtka
1/2 szklanki cukru,
40 g roztopionego masła,
Szczypta soli
Krem waniliowy:
1 szklanka śmietanki 30%,
3 żółtka,
1 ½ łyżki cukru,
Laska wanilii,
Wykonanie
Jajka i drożdże wyjmujemy wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Mleko podgrzewamy tak aby było ciepłe ale nie gorące.
Przygotowujemy zaczyn. Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy połowę cukru, łyżkę mąki, szczyptę soli, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zaczyn wyrósł ( około 30 minut).
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostały cukier, żółtka i wyrośnięty zaczyn; mieszamy aż wszystko się połączy a następnie dodajemy roztopione masło – dalej wyrabiamy około 15 min. Im dłużej tym ciasto będzie pulchniejsze.
Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę, podsypujemy delikatnie mąką i wyrabiamy chwilę.
Ciasto dzielimy na małe kawałki ( około 70 g ) i formujemy kulki. Układamy kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut, aż będą rumiane.
Przygotowujemy sos waniliowy. Laskę wanilii kroimy i wyjmujemy ziarenka, które dajemy do śmietanki. Śmietankę podgrzewamy aby była gorąca. W misce ucieramy żółtka z cukrem i jak zrobią się puszyste i białe to ucieramy je w kąpieli wodnej – w większym garnku grzejemy wodę aż będzie wrzeć, następnie zmniejszamy ogień i nad parą ubijamy żółtka. Jak będą gorące, dodajemy ciepłą śmietankę z wanilią i dalej ubijmy nad parą ( około 5 minut). Zdejmujemy z pary.
Wystudzone bułeczki nadziewamy kremem waniliowym, posypujemy cukrem pudrem i zajadamy.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz