Dorsz atlantycki z warzywami i masłem czosnkowo-koperkowym

Lekkie, wiosenne danie z rybą i warzywami. Jest szybkie i proste do wykonania czyli dla wszystkich którzy mają mało czasu na gotowanie i pichcenie w kuchni.

Ryby świetnie smakują z ziołami ( natką pietruszki, koperkiem itd..), masłem czosnkowym, warzywami. Dlatego do tego dania użyłam te wszystkie składniki. Dodałam też limonkę a na rybę dałam masło czosnkowe z koperkiem. W trakcie pieczenia wszystkie te składniki i aromaty łączą się i mamy pyszne, lekkie i wiosenne danie.

DSC_0021

Składniki:

Filety z dorsza atlantyckiego – około 70 dag,

Brokuł,

2 marchewki,

Limonka,

Papryczka chilli,

10 dag masła,

2 łyżki świeżego koperku,

2 ząbki czosnku,

Sól, biały pieprz, sok z 1 limonki

Wykonanie

Filety czyścimy z ości, kroimy na mniejsze kawałki, myjemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Doprawiamy je solą, pieprzem, i sokiem z limonki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Masło ucieramy z czosnkiem, drobno pokrojonym koperkiem i solą aż wszystkie składniki się połączą.

Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Brokuł myjemy i sparzamy wrzątkiem.

Do ryby dodajemy plasterki marchwi, kawałki brokuł, pokrojoną w ćwiartki lionkę, pokrojoną drobno papryczkę chilli. Natomiast na rybę wykładamy, smarujemy do łyżce masła z koperkiem. Całość przykrywamy folią i pieczemy około 30 minut.

Podajemy np. z brązowym ryżem.

DSC_0004-001 DSC_0010

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.