Filety z dorsza w panierce z mąki ryżowej i parmezanu

Jeśli lubicie dorsza smażonego w panierce to zapraszam na dorsza ale tym razem smażonego w panierce z mąki ryżowej i parmezanu. W ten sposób mamy rybę ale w bezglutenowej panierce. Polubiłam ostatnio mąkę ryżową i dodaję ją do różnych potraw zamiast bułki tartej. Ostatnio np. dodałam do pasztetu z cukinii i soczewicy.

Dodatkowo dodałam do panierki starty ser parmezan i wyszła pyszna, smażona ryba. Koniecznie wypróbujcie.

DSC_0011

Składniki

Filety z dorsza – 6 -7 sztuk,

sok z cytryny,

1 jajko,

Łyżka mąki ryżowej,

Łyżka tartego parmezanu,

Sól,

Olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie

Filety z dorsza czyścimy z ości, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki – solimy .

Przygotowujemy panierkę. W misce rozbijamy jajko z 2 łyżkami mleka. W drugiej misce mieszamy mąkę z serem parmezan. Filety moczymy najpierw w jajku a następnie w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy filety z dorsza, po około 3 minuty z każdej strony. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny.

Gotową rybę podajemy np. z sałatką.

DSC_0006

DSC_0013

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.