Dzisiaj mam dla was prosty przepis na domowy zakwas z buraków, niezbędny składnik pysznego, prawdziwego wigilijnego barszczu czerwonego. Wystarczy go „nastawić” na parę dni przed Wigilią a czysty barszcz wigilijny będzie mieć smak i kolor prawdziwego barszczu. Jeśli zrobicie raz barszcz czerwony na naturalnym zakwasie, zapewniam, że nigdy nie powrócicie do gotowych półproduktów.
Składniki ( na 1,5 -2l kwasu):
2kg buraków czerwonych
6 ząbków czosnku
kromka chleba razowego – przygotowanego na naturalnym zakwasie (bez dodatku drożdży)
przegotowana ciepła woda – około 2 litrów
1,5 łyżki soli
6 liści laurowych,
garstka ziela angielskiego
Wykonanie:
Surowe buraki czerwone dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki; wkładamy do czystego słoika, co jakiś czas przekładając ząbkami czosnku, liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą z dodatkiem soli – tak by pokryła buraki. Na koniec, po zalaniu wodą dodajemy 1 kromkę chleba razowego na zakwasie – ja owijam w nową gazę wtedy mam pewność, że chleb się nie rozpuści.
Tak przygotowany słój przykrywamy gazą lub folią , odkładamy w ciepłe miejsce na kilka dni.
Po kilku dniach wyjmujemy chleb z zakwasu a gdy zobaczymy, że na wierzchu jest piana to należy ją najpierw usunąć, a następnie klarowny, rubinowoczerwony, pachnący czosnkiem i ziołami kwas buraczany zlać do zakręcanych butelek. Można go przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.
Witam,
A ile to jest kilka dni? Pytam bo nigdy nie robiłem zakwasu i chciałbym spróbować
Pozdrawiam
tak około 10 dni . Po tym czasie trzeba sprawdzić czy jest już ukiszony … jeśli tak to odcedzamy i przelewamy do butelek. Pozdrawiam !