Generalnie bardzo rzadko jadam fast foody. Jestem zwolenniczką zdrowego, lekkiego jedzenia. Czasami jednak nachodzi mnie ochota na tzw. fastfoodowe jedzenie i wtedy robię domową wersję burgera czy frytek.
Tym razem też przyszła ochota na burgera, domowego, z dobrego, wołowego mięsa, z domową bułeczką.
Jednym z dodatków był też domowy sos BBQ. Prosty do zrobienia ale trzeba mieć składniki w domu.Burger był pyszny, bułeczka chrupiąca, miękka, dodatki w postaci domowych ogórków, pomidory, plasterki czerwonej cebuli i doskonały sos BBQ- zrobiony w domu.
Składniki na 4 porcje:
500 g mięsa wołowego ( karkówka, antrykot, szponder) ,
Olej do smażenia,
4 -5 bułek hamburgerowych ( link),
Czerwona cebula,
4 ogórki kiszone,
2 pomidory,
4 plastry sera mozarella,
parę liści sałaty,
Sos BBQ:
1/3 szklanki sosu worcestershire,
3 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka octu ryżowego,
1/2 łyżeczki musztardy Dijon,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki cukru,
2 łyżki ketchupu,
4 łyżki przecieru pomidorowego,
Płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Przygotowujemy sos BBQ.
Wszystkie składniki ( sosy, wyciśnięte ząbki czosnku, cukier, ketchup, przecier, ocet) oprócz mąki ziemniaczanej zagotowujemy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną w 4 łyżkach wody. Zagotowujemy. Schładzamy.
Wołowinę ( ja miałam karkówkę) myjemy, suszymy i mielimy na grubszych oczkach. Mięso chwilę wyrabiamy.
Z mielonego mięsa formujemy okrągłe średnio cienkie kotlety, szersze od obwodu bułki, obsypujemy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej patelni, na tłuszczu, po 3 minuty z każdej strony.
Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni.
Bułki kroimy na dwie części, układamy w naczyniu żaroodpornym, nakładamy na bułki ser mozarella. Zapiekamy w piekarniku około 5- 7 minut aż ser się roztopi.
Po wyjęciu z piekarnika zaczynamy “zabawę” w układanie warstw do hamburgera – mięso, pomidor, ogórki, cebula, sałata sos.
Ale smacznie wyglądają! Lubię robić burgery w domu. Chociaż wiadomo, co do nich dodaję 🙂
Dokładnie tak, wiadomo co jemy 🙂
Ale to wspaniale wygląda, a pewnie i znakomicie smakuję ;D
🙂 Smakuje znakomicie !!
Super przepis! Ja też robię domowe burgery, zwłaszcza w lato wtedy kotlety robimy na grillu mmm… pychota! 🙂
🙂 To prawda, domowe burgery są najlepsze !