Cynamonki czyli drożdżowe bułeczki z cynamonem

Jesień ma swoje smaki i kolory. Cynamon jest niezwykłą przyprawą, ma piękny, kremowy, brązowy kolor i zapach nie do podrobienia. Można go dodawać do wytrawnych  potraw i do słodkich. Zawsze smakuje wyjątkowo.

Dzisiaj mam dla Was pyszne, drożdżowe bułeczki z cynamonem – cynamonki. 

Najlepiej smakują prosto z piekarnika, jeszcze gorące. 

Składniki na jedną blachę z piekarnika:

1 szklanka mąki pszennej,

3/4 szklanki mleka,

1 jako,

3 łyżki cukru,

70 g masła,

40 g świeżych drożdży,

szczypta soli,

50 g roztopionego masła,

4 łyżki cukru,

5 łyżeczek cynamonu,

jajko do posmarowania

Wykonanie

Mleko podgrzewamy delikatnie, zdejmujemy z ognia, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i szczyptę soli. Mieszamy, przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu  aby zaczyn wyrósł. 
Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, jajko i mieszamy. Następnie dodajemy roztopione i wystudzone masło i wyrabiamy dość długo aż będzie miękkie i elastyczne. Przykrywamy ciasto i zostawiamy w ciepłym miejscu aż wyrośnie – około godziny. 

Masło roztapiamy. Cynamon mieszamy z cukrem. 

Na stolicy podsypujemy mąkę, wykładamy wyrośnięte ciasto i  formujemy z niego prostokąt – ręką lub wałkiem. Ciasto smarujemy roztopionym masłem, posypujemy obficie cukrem z cynamonem.
Zwijamy ciasto w  wałek, kroimy  w plasterki i układamy środkiem na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Zachowujemy odstępy między roladkami bo urosną. Zostawiamy roladki na około 30 minut aby wyrosły. 

Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni.

Jajko rozbijamy i smarujemy wyrośnięte roladki. Pieczemy około 23 minut aż będą rumiane.

Jemy ciepłe, prawie z piekarnika.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.