Włoska kuchnia to nasza ulubiona, szczególnie różnego rodzaju makarony i kluseczki. Zrobione w domu, np. z sosem pomidorowym smakują wybornie.
Teraz kiedy siedzimy w domu i pracujemy zdalnie, możemy przygotować takie domowe kluseczki. Są doskonałe w swojej prostocie a z lekko pikantnym sosem pomidorowym smakują rewelacyjnie.
To przypomniało mi moje wyprawy do Włoch, gdzie pomidory, bazylia i parmezan smakują najlepiej.
Mam nadziej, że ta zaraza nie zniszczy tego co najlepsze we Włoszech.
Składniki na pastę dla 3 osób
200 g semoliny,
100 ml ciepłej wody,
Łyżka oliwy,
Sól
Składniki na sos pomidorowy:
Puszka krojonych pomidorów,
2 ząbki czosnku,
Oliwa,1 papryczka chili,
Pęczek świeżej bazylii,
sól , pieprz do smaku
Wykonanie:
Przygotowujemy pastę.
W misce zagniatamy mąkę ze szczyptą soli, oliwą i wodą do uzyskania spójnego ciasta . Wyrabiamy następnie na desce do momentu aż ciasto będzie kremowe ( około 10 minut). Przykrywamy ciasto ściereczką lnianą i pozwalamy ciastu oddychać przez 30 minut.
Przygotowujemy sos:
W garnku na oliwie podsmażamy na wolnym ogniu pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy pokrojoną w paski papryczkę chilli i chwilę dusimy. Następnie dodajemy pomidory i pokrojoną bazylię, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy 10 minut.
Jak ciasto odpocznie, to robimy kluseczki z ciasta. Odrywamy niewielkie kuleczki ciasta i rolujemy je w kształt cienkich kiełbasek. Następnie kładziemy na każdym kawałku palce ( środkowe) i przeciągamy ciasto w swoją stronę aby się podwinęło. Odrywamy palce, delikatnie aby nie zniszczyć kluseczek.
Gotujemy, około 4 minut od wypłynięcia kluseczek, tak aby były al dente.
Dodajemy kluseczki do sosu i posypujemy obficie parmezanem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz