Chleb pszenno-orkiszowy

Domowe pieczywo to rarytas. Jeśli jeszcze upieczemy go z mąki pełnoziarnistej to również samo zdrowie. Zapach pieczonego pieczywa, który roznosi się po domu jest  niezastąpiony. Moja rodzina kocha dni kiedy piekę chleb bo dom jest przepełniony zapachem chleba a potem świeży, lekko ostygnięty  chleb, z chrupiącą skórką  smakuje wybornie. Do takiego pieczywa przygotowuję różne smarowidła – zielone ziołowe, czerwone paprykowe itd.; taki domowy chlebek jest rewelacyjny do maczania z oliwą np. czosnkową. Mniam.

 

Zaczyn

20 dag mąki pszennej

 7dag drożdży świeżych

200ml letniej wody

Ciasto:

50 dag mąki orkiszowej pełnoziarnistej

350 ml letniej wody

25g drożdży świeżych

2 łyżeczki soli

5 łyżek oliwy

Wykonanie

Mieszamy składniki na zaczyn, aż utworzy się gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3  godziny. Do miski dajemy mąkę orkiszową, dodajemy do niej zaczyn   i wyrabiamy  na gęste ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godziny, aż podwoi swoją objętość. Do wyrośniętego ciasta dodajemy sól, oliwę, i ewentualnie trochę mąki jeśli ciasto jest za rzadkie.  Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto dzielimy na 2 części, formujemy chlebki  i układamy po 2 sztuki na blasze w dużych odstępach. Można posypać mąką, a blachę przykryć ściereczką. Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 30 minut, ostrym nożem zrobić nacięcia. Piec w nagrzanym do 230°C piekarniku przez ok.  30/40 minut.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. kuchnia_breni
    6 lipca
    Odpowiedz

    Cieszę się, że się podoba 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.