Carpaccio z cukinii z krewetkami i z pesto z kolendry

Doskonałe, lekkie carpaccio z plasterków cukinii z dodatkiem smażonych krewetek i pesto z kolendry. Lato to idealna pora na takie lekkie przekąski. Są świeże warzywa, zioła więc możemy trochę pofantazjować z przygotowywaniem różnych dań na kolację.
Pesto z kolendry jest znakomitym dodatkiem do tego dania. Jak nam zostanie trochę, to resztę wkładamy do słoiczka i mamy pyszną pastę do smarowania chleba lub do warzyw.

Składniki

1 średnia cukinia,

100 g krewetek,

Sok z  limonki,

Garść ziaren dyni,

2 ząbki czosnku,

Oliwa,

Sól, pieprz

Pesto z kolendry:

Pęczek liści kolendry,

3 łyżki pestek słonecznika,

2 ząbki czosnku

Trochę soli,

2 łyżki soku z cytryny,

1/4 szklanki świeżo startego parmezanu

1/3 szklanki oliwy extra vergine 

czarny pieprz

Przygotowanie:

Przygotowujemy pesto.

Ziarna słonecznika prażymy na  wolnym ogniu aż będę lekko rumiane.

Do miseczki blendera wkładamy  umyte liście  kolendry, obrany  i wyciśnięty  czosnek, prażone ziarna, sok z cytryny, połowę oliwy  oraz sól. Miksujemy przez 10 sekund, a następnie zgarniamy do środka pesto ze ścianek. Dodajemy starty ser i miksujemy kolejne 10 sekund. W dalszym ciągu miksując, dodajemy stopniowo pozostałą oliwę , aż uzyskamy pastę. Przyprawiamy pieprzem i mieszamy.

Cukinię myjemy i kroimy w  bardzo cienkie plasterki. Układamy na talerzu. Skrapiamy sokiem z  1/2 limonki i oliwą.
Ziarna dyni prażymy na wolnym ogniu aż będą lekko rumiane.

Krewetki obieramy, myjemy i smażymy na oliwie z 2 ząbkami czosnku, doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowe układamy na cukinii, dodajemy pesto, posypujemy ziarnami dyni.

Całość skrapiamy sokiem z limonki, doprawiamy solą, pieprzem.
Możemy dodać parę kawałków chilli.



Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.