Doskonałe, lekkie carpaccio z plasterków cukinii z dodatkiem smażonych krewetek i pesto z kolendry. Lato to idealna pora na takie lekkie przekąski. Są świeże warzywa, zioła więc możemy trochę pofantazjować z przygotowywaniem różnych dań na kolację.
Pesto z kolendry jest znakomitym dodatkiem do tego dania. Jak nam zostanie trochę, to resztę wkładamy do słoiczka i mamy pyszną pastę do smarowania chleba lub do warzyw.
Składniki
1 średnia cukinia,
100 g krewetek,
Sok z limonki,
Garść ziaren dyni,
2 ząbki czosnku,
Oliwa,
Sól, pieprz
Pesto z kolendry:
Pęczek liści kolendry,
3 łyżki pestek słonecznika,
2 ząbki czosnku
Trochę soli,
2 łyżki soku z cytryny,
1/4 szklanki świeżo startego parmezanu
1/3 szklanki oliwy extra vergine
czarny pieprz
Przygotowanie:
Przygotowujemy pesto.
Ziarna słonecznika prażymy na wolnym ogniu aż będę lekko rumiane.
Do miseczki blendera wkładamy umyte liście kolendry, obrany i wyciśnięty czosnek, prażone ziarna, sok z cytryny, połowę oliwy oraz sól. Miksujemy przez 10 sekund, a następnie zgarniamy do środka pesto ze ścianek. Dodajemy starty ser i miksujemy kolejne 10 sekund. W dalszym ciągu miksując, dodajemy stopniowo pozostałą oliwę , aż uzyskamy pastę. Przyprawiamy pieprzem i mieszamy.
Cukinię myjemy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Układamy na talerzu. Skrapiamy sokiem z 1/2 limonki i oliwą.
Ziarna dyni prażymy na wolnym ogniu aż będą lekko rumiane.
Krewetki obieramy, myjemy i smażymy na oliwie z 2 ząbkami czosnku, doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowe układamy na cukinii, dodajemy pesto, posypujemy ziarnami dyni.
Całość skrapiamy sokiem z limonki, doprawiamy solą, pieprzem.
Możemy dodać parę kawałków chilli.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz