Sezon na truskawki już mamy więc czas na przygotowywanie pysznych deserów z ich dodatkiem.
Sernik to zawsze mile widziane i nas ciasto. Tym razem zrobiłam serniczki czyli małe wersje z dodatkiem białej czekolady z truskawkami.
Doskonały deser do niedzielnej kawy.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/06/C1F3D160-4B76-4AD2-BA54-CA4E9A013E71-684x1024.jpeg)
Składniki:
500 g zmielonego twarogu serowego – może być gotowy,
250 g sera ricotta,
2 tabliczki białej czekolady,
3 łyżki mleka,
3 łyżki cukru pudru,
1 jajko,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
Ciasteczka czekoladowe,
3 łyżki masła zimnego,
truskawki
Wykonanie:
Formę na muffiny wykładamy papilotkami -u mnie było 8 wyższych.
Czekoladę roztapiamy z mlekiem i studzimy.
Zmielony twaróg, ricottę, cukier, mąkę ziemniaczaną miksujemy 3 minuty, dodajemy jajko i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy schłodzona czekoladę, mieszamy dokładnie.
Ciasteczka rozdrabniamy z zimnym masłem i dajemy na dno papilotek. Wykładamy ser po brzegi i pieczemy serniczki w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 15-20 minut.
Wyjmujemy i studzimy.
Podajemy z truskawkami.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/06/44B1265A-30BD-4672-BA25-DBB5FAA6C060-684x1024.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/06/99DD4700-8F95-40C5-9C40-D780B9EE7EC1-1024x684.jpeg)
Wygląda super 🙂 Mam ochotę to zrobić
🙂 Zachęcam 🙂