Burgery z łososia

Pyszne, aromatyczne i lekkie burgery z łososia. Przygotowałam je dla wraz z burgerami z mięsa wołowego ale te były dla moich małych siostrzeńców.

Takie kotleciki można również podać z ryżem lub ziemniakami do obiadu.

Muszę Wam powiedzieć, że cukinia to drugie warzywo, które zawsze, jesienią mam w lodówce. Jest rewelacyjna jako dodatek do kotletów, do faszerowania, do zapiekania jako roladki.. pomysłów na dania z cukinią jest mnóstwo.

Dodana do kotlecików z łososia spowodowała, że kotlety były delikatne, fajnie zielone, po prostu pyszne.

Takie burgery posmakowały nie tylko dzieciom, dorośli również zajadali się nimi 😉

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

400g łososia

1 mała cukinia,

Ząbek czosnku,

1 jajko,

Sól, pieprz,

Sok z 1 cytryny,

Świeży koperek,

3 łyżki mąki ryżowej

Wykonanie

Łososia czyścimy z ości, zdejmujemy skórę i wycinamy szare części. Myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy go bardzo drobno lub mielimy. Ja pokroiłam.

Cukinię myjemy i ścieramy na tarku na większych oczkach. Lekko solimy i odkładamy na sitku aby odsączyć z wody. Po około ½ godzinie jeszcze dodatkowo wyciskamy z wody.

Przekładamy rybę do miski i dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny, jajko, wyciśniętą z wody cukinię, 2 łyżki mąki ryżowej, łyżkę drobno pokrojonego koperku i wszystko mieszamy.

Z tak przygotowanej mieszanki formujemy kotlety, obtaczamy w reszcie mąki ryżowej i smażymy na oleju po około 1 minucie z każdej strony.

Podajemy z bułeczkami do burgerów z różnymi dodatkami.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.