Młoda kapusta to następne warzywo na które czeka się cały rok bo smak młodej kapusty jest wyjątkowy. Jest dobra do surówki, na gołąbki czy zasmażana ze śmietaną.
Ja jestem jej wielbicielką więc gości u mnie, na wiosnę w różnych wersjach. Dzisiaj bigos z dodatkiem kiełbasy choriso. Jest bardzo smaczny bo podsmażona kiełbasa dodaje wyjątkowego smaku i koloru bigosowi.
Dodatkowo dodaje do młodej kapusty młodą cebulę ze szczypiorem i świeży koperek, które o tej porze roku mają niezwykły smak.
Składniki
2 główki młodej kapusty,
4 młode cebule, razem ze szczypiorem,
2 marchewki,
2 łyżki masła,
Pętko kiełbasy choriso,
200 pieczarek,
Liść laurowy,
1/2 łyżeczki kminku,3 świeże pomidory,
1/2 pęczka koperku,
sól, czarny pieprz,
Łyżka mąki pszennej,
Wykonanie
Kapustę po oczyszczeniu i opłukaniu szatkujemy na drobne paski.
Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Pieczarki myjemy i kroimy w paski.
Choriso kroimy w plasterki.
Do dużego naczynia dajemy 4 łyżki oleju, cebulę, pieczarki, choriso i marchew. Dusimy je aż do zeszklenia, następnie dodajemy kapustę, sól, liść laurowy i kminek. Podlewamy szklanką wody. Dusimy na małym ogniu przez 15 minut – mieszając od czasu do czasu.
Następnie dodajemy pomidory, mieszamy i zagotowujemy jeszcze około 3 minuty.
Na patelni rozpuszczamy masło, dajemy mąkę i podsmażamy, mieszając cały czas.
Dodajemy do masła wywar z kapusty, mieszamy i dodajemy do bigosu. Na koniec dodajemy pokrojony koperek, mieszamy wszystko i zagotowujemy.
Na koniec doprawiamy solą, pieprzem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz