Dzisiaj mam to co lubimy najbardziej czyli makaron, tym razem ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami.
To, że lubimy makaron nie będę już powtarzać ale i tak zapraszam Was na kolejną jego wersję. Szpinak jest już świeży a z dodatkiem sera feta, suszonych pomidorów no i makaronu smakuje super.
Składniki:
15 sztuk makaronu (duże makaronowe muszle lub rurki )
500 g szpinaku świeżego,
Opakowanie sera feta
2 ząbki czosnku,
Parę kawałków suszonych pomidorów,
200 g sera mozarella,
Sól, pieprz
Wykonanie:
Muszle/duże rurki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie i rozkładamy każdą sztukę na płaskiej powierzchni.
Szpinak myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Dwa ząbki czosnku kroimy na drobne kawałki, podsmażamy chwilkę na patelni z oliwą, około 20 sekund. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy rozdrobniony ser feta i pokrojone w paski suszone pomidory, mieszamy i dusimy 2 minuty. Odstawiamy i chwilę studzimy.
Przygotowanym farszem szpinakowo- serowym nadziewany każdy kawałek makaronu. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i polewamy oliwą z suszonych pomidorów. Następnie posypujemy serem mozarella. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 25 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz