Ta zupa została przygotowana szybko i bez planowania. Syn zaprosił na niedzielny obiad koleżankę ale zapomniał powiedzieć, że Dorota nie je mięsa. A na obiad był między innymi żurek z białą kiełbasą, kurczak i szynka pieczona…
Cóż, szybko przejrzałam spiżarkę i czerwona soczewica od razu spodobała mi się w wersji z zupą.
Ugotowałam szybko wywar, w między czasie podsmażyłam w garnku cebulę z czosnkiem i chilli, dodałam wypłukaną soczewicę, zalałam wywarem i gotowała się już zupa dla Doroty. Fajnym pomysłem było dodanie sosu typu Ajvar (ja mam domowy), bo zupa pysznie pachniała i była lekko pikantna.
Zachęcam do zrobienia bo nie jest zbyt skomplikowana i nie zajmuje dużo pracy.
Składniki:
szklanka czerwonej soczewicy
Wywar z warzyw:
1 cebula
2 marchewki
1/2 małego selera
Pietruszka,
Mały karton sosu pomidorowego,
2 łyżki sosu typu Ajvar
1 papryczka chilli,
2 – 3 ząbki czosnku
2 – 3 łyżki oliwy
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1,5-2l wody
Wykonanie:
Soczewicę dokładnie płuczemy. Gotujemy wywar z warzyw.
W garnku podsmażamy na oleju pokrojoną w talarki cebulę, czosnek, pokrojoną w paski paprykę chilli – dusimy chwilkę. Następnie dodajemy do garnka soczewicę, zalewamy wywarem i gotujemy wszystko około 30 minut. Gdy soczewica będzie prawie miękka dodajemy sos pomidorowy, sos Ajvar, maggi. Gotujemy zupę jeszcze 5 min. Doprawiamy pieprzem, solą i chilli.
świetna zupa! pożywna i smaczna 🙂
Uwielbiam takie zupy 🙂