Dynia króluje ostatnio w moich daniach. Lubię ją bardzo i dodaję do różnych potraw. Jest dobra zarówno do ciast jak też i do dań obiadowych.
Ten sos z plasterkami boczku, podsmażonymi z cebulą i kawałkami dyni to mój pomysł. Wyszedł pyszny, kremowy a boczek dodał rewelacyjnego smaku. Do tego ser parmezan, ostra papryczka chilli i natka pietruszki – pyszne zestawienie.
Składniki
Opakowanie makaronu farfale,
6 plastrów boczku gotowanego,
1 cebula,
Mała śmietana 12 %,
Kawałek dyni – 20 dag,
1 papryczka chilli,
2 łyżki startego parmezanu,
Natka pietruszki
Wykonanie
Przygotowujemy sos. Plasterki boczku kroimy w kostkę i dajemy na patelnię. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Dynię obieramy, czyścimy i kroimy również w kostkę i dajemy na patelnię-wszystko razem dusimy około 5-7 minut. Dajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy i zagotowujemy około 3 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy starty ser parmezan i mieszamy.
W między czasie gotujemy makaron , zgodnie przepisem na opakowaniu.
Papryczkę chilli czyścimy z pestek i kroimy na małe paseczki. Natkę pietruszki myjemy i kroimy .
Do miski dajemy makaron, sos i posypujemy papryczką i natką pietruszki.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz